Hlavní obsah

Havlíček: Bude COVID III, do záruk dáme dalších deset miliard

Pro podnikatele a firmy zasažené koronavirem a vládními opatřeními ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje třetí pokračování bezúročných půjček COVID. Na záruky by mě stát vyčlenit dalších deset miliard korun, čímž by měli mít podnikatelé k dispozici úvěry v objemu 40 miliard korun. V České televizi to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček po čtvrtečním jednání vlády.

Článek

Jak by měl program COVID III fungovat, Havlíček neuvedl. V objemu úvěrů by se však mělo postupně dosáhnout až ke 100 miliardám korun.

V pondělí by měl být spuštěn COVID II. O termínu zahájení přijímání žádostí informoval Havlíček ve čtvrtek po mimořádném jednání vlády. Do programu vláda vyčlenila pět miliard korun, stejně jako do první vlny. Do pokračování byly ale přizvány komerční banky, a podnikatelé budou mít díky tomu k dispozici půjčky kolem 30 miliard korun. Ručit za ně bude stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Spodní hranice půjček není stanovena, horní hranice by měla být 15 milionů korun.

Vláda schválila kurzarbeit i odpuštění záloh pro OSVČ

Koronavirus

Stejně jako v první vlně programu bude možné úvěry využít pouze k úhradě provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájem, energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, materiál či zásoby.

Program Úvěr COVID spustila ČMZRB minulý týden v pondělí. Firmy mohly žádat o bezúročné půjčky s ročním odkladem od 500 000 do 15 milionů korun. V pátek ČMZRB pozastavila přijímání žádostí, kterých obdržela přes 3200 za více než deset miliard korun.

Havlíček v ČT také uvedl, že stát chystá podporu i pro firmy, které nezastavily výrobu a dále vyplácí svým zaměstnancům 100 procent mzdy. Jak by taková motivace měla konkrétně vypadat, bude ještě podle něj předmětem jednání.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

"Nechceme, aby nastala situace, že někdo řekne, mně se v tuhle chvíli skoro nevyplatí, abych úplně vyráběl, protože jedu jen na částečný režim, pojďme si dát ty lidi domů, oni dostanou 50 až 80 procent mzdy," řekl.

V rámci programu kurzarbeit bude stát za firmy platit náhrady mezd lidem v karanténě. Při nařízeném uzavření provozů a při nemožnosti dávat lidem práci, protože chybí jejich kolegové, bude poskytovat 80 procent celého výdělku. Při omezení výroby kvůli nedostatku surovin a jiných vstupů a kvůli poklesu poptávky uhradí polovinu vyplácené mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám