Europarlament schválil fond na boj proti koronaviru, Česko dostane přes miliardu eur

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2020 0:05
Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou schválil trojici návrhů, které mají státům Evropské unie či firmám pomoci v boji proti koronaviru a jeho ekonomickým následkům.
Evropský parlament, archivní ilustrační foto.
Evropský parlament, archivní ilustrační foto. | Foto: Milan Bureš

Poslanci podpořili mimo jiné vznik investičního fondu, který umožní členským zemím přesunout nevyužitých 37 miliard eur (asi bilion korun) ze strukturálních fondů do zdravotnictví či na pomoc zasaženým odvětvím. Česko z tohoto balíku dostane téměř 1,2 miliardy eur (326 miliard Kč).

Europarlament ve čtvrtek vůbec poprvé umožnil poslancům hlasovat pomocí elektronické pošty, aby v době všeobecné karantény nemuseli do bruselského sídla osobně. Několik desítek poslanců, kteří se na hlasování a předcházející debatu dostavili, rovněž odevzdalo své hlasy elektronicky.

Pro vznik fondu se vyslovilo 683 ze 688 hlasujících poslanců. Nejvíce peněz z celkové částky ve fondu má připadnout Polsku, které by mělo získat 7,4 miliardy eur. Maďarsko, které stejně jako Polsko dosud patřilo ke státům méně zasaženým virem, podle návrhu dostane 5,6 miliardy, Španělsko pak 4,1. Nejvíce postižená Itálie má obdržet 2,3 miliardy, méně než například Slovensko.

Podobně drtivé podpory poslanců se dnes dočkal i návrh na využití až 800 milionů eur z fondu běžně určeného pro následky přírodních pohrom. Poslanci schválili i dočasnou úpravu normy, která má umožnit aerolinkám, aby v době nulové poptávky po leteckém spojení nemusely zbytečně využívat své odletové časy na letištích.

 

Právě se děje

Další zprávy