Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ústav molekulární genetiky AV může testovat vzorky na koronavirus

Věda

  6:31
PRAHA - Ústav molekulární genetiky Akademie věd ČR (AV) dostal povolení k testování vzorků na koronavirus. Vědci s pomocí tamní robotické stanice dokážou otestovat až tisíc vzorků denně. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Univerzity Karlovy (UK) Václav Hájek.

Koronavirus (ilustrační) foto: Shutterstock

Výkonný robot je v areálu ústavů AV ČR v Praze-Krči. Primárně je využíván při testech v rané fázi vývoje léků, vědci ho však upravili tak, aby zvládl i testování vzorků na koronavirus. Ředitel Ústavu molekulární genetiky Petr Dráber v pátek ČTK řekl, že ideální by bylo získat povolení právě v těchto dnech. Jiný vývoj situace by výzkumníci považovali za zdržení.

Jak bude vypadat globální pandemie? Vědci již před dvěma roky správně předpověděli jejího původce i jeho chování

Akademické instituce nabídly státu pomoc s testováním minulý týden. Souhlas Státního zdravotního ústavu už dostaly Ústav molekulární medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci, centrum CEITEC Masarykovy univerzity a Parazitologický ústav Akademie věd ČR v Českých Budějovicích. Hájek doplnil, že se na testování se podílejí i odborníci z 1. lékařské fakulty, 2. lékařské fakulty a Přírodovědecké fakulty UK. „Na dobré cestě“ je pak podle jeho slov povolení pro centrum BIOCEV ve Vestci.

Akademie věd se věnuje i dalším projektům souvisejícím se situací kolem koronaviru. Výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie vyvíjejí metodu, která by zbavila Česko závislosti na dovozových látkách pro stanovení viru. Vědci z Ústavu chemických procesů testují nově vyvinuté filtrační materiály do respirátorů. Ekonomové z Národohospodářského ústavu AV před několika dny spustili projekt IDEA anti COVID-19, který si klade za cíl pomoci lidem, firmám i vládě se zmírněním ekonomických dopadů koronaviru.

V minulých týdnech testovaly především zdravotnická zařízení a jejich kapacity byly přetíženy, některá navíc zápasil s nedostatkem potřebného vybavení. Fakultní nemocnici v Motole například v úterý uvedla, že jí začínají docházet testovací sady na přítomnost koronaviru.

Autor: