Hlavní obsah

Vykliďte prostor. Pirát Hřib chce největší nevěstinec v Praze pro bezdomovce

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber, ren

Praha nemá podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dostatečné prostory pro bezdomovce, kterým byla nařízena kvůli koronaviru karanténa. Vyzývá proto majitele největšího pražského nevěstince ShowParku, aby do 72 hodin prostory v Holešovické tržnici vyklidil, jinak se toho město ujme samo.

Foto: Petr Janiš, Právo

Erotický podnik se v hale č. 18 pražské tržnice zabydlel v roce 1998.

Článek

„Je zapotřebí zabezpečit nouzové ubytování i pro osoby bez domova, kterým byla nařízena karanténa. Aby mohl být naplněn smysl a účel nařízené karantény, musí mít tyto osoby místo, kde se budou po dobu nařízené karantény zdržovat,“ píše v dopisu jednateli ShowParku Hřib.

Praha totiž podle Hřiba nemá dostatečné prostory a nevěstinec je podle něj ideální. Na vyklizení ShowParku mají jeho majitele 72 hodin. „Žádáme Vás, abyste bezodkladně odstranili veškeré movité věci ve vlastnictví Vaší společnosti, které by mohly být při potřebném využití objektu poškozeny nebo zničeny,“ uvedl Hřib ve čtvrtek odpoledne.

Pokud žádost nevyslyší, Praha nevěstinec začne vyklízet. „Nebudou-li uvedené prostory Vaší společností poskytnuty dobrovolně, jsem připraven postupovat podle krizového zákona a poskytnutí prostor Vám uložit,” dodal primátor.

Praha i přes nepříznivé okolnosti v souvislosti s nákazou bezdomovců může tímto nařízením vyřešit celkem snadno několikaletý spor a nevěstinec ze svého majetku zákonně odstranit.

ShowPark nabízí pomoc zaměstnanců 

Show Park se na vyklízení ale zatím nechystá a Praze nabízí jiné prostory.

„Vyklízet to úplně dobře technicky nejde, ale jsme připraveni okamžitě poskytnout požadované prostory za účelem nouzového ubytování, a to včetně nezbytné pomoci ze strany našich zaměstnanců a spolupracujících osob,” řekl Novinkám ředitel ShowParku Zbyněk Matela a dodal, že primátorovi zaslat dopis a čeká na reakci.

Navíc upozorňuje na to, že prostor není zkolaudovaný pro bydlení a nemá okna. Ale nabízí jiné prostory, které ShowPark vlastní.

„Máme k dispozici dvě nemovitosti v pražských Holešovicích a na Vinohradech kolaudované jako ubytovací zařízení v celkové kapacitě až 80lůžek,” píše v dopise Matela.

Letitý spor u konce?

ShowPark je v prostorách pražské tržnice v Holešovicích. Tržnice je majetkem Prahy, ale více než dvacet let byl prostor pronajatý stánkařům, a právě i ShowParku. Různá vedení města se několikrát snažila smlouvy se stánkaři i nevěstincem vypovědět. Ale jelikož šlo o slepenec mnoha smluv, právních kliček a závazků, nebylo to lehké.

Praha chystá v Holešovické tržnici investice za 100 milionů korun. Vyklízení ale stále odsouvá

Domácí

Soudní spor se společností Delta Center, která měla Holešovickou tržnici v nájmu, se městu podařilo vyhrát až letos. A právě toto rozhodnutí znamená vyklizení celých prostor. Nicméně ShowPark se stále snaží sepsat s městem novou nájemní smlouvu, ale to Praha odmítá.

Praha chce zrušit nevěstinec. Dívky nebudou pod kontrolou, varuje odborník

Domácí

Podle náměstka Pavla Vyhnánka magistrát nemůže podepsat smlouvu se společností, která provozuje veřejný dům, protože by magistrát buď musel zveřejnit záměr prostor pronajmout za účelem provozování prostituce, což je trestný čin, nebo v záměru lhát. Toto stanovisko podle něj potvrdili magistrátní právníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám