Hlavní obsah

Tolik ventilátorů nepotřebujete, vzkázal Trump guvernérovi New Yorku

– Washington

Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi FoxNews zostra pustil do některých guvernérů, kteří podle něj nedělají dost v boji s nákazou novým koronavirem. Sám přitom zopakoval, že nevěří nejhorším scénářům vývoje epidemie v USA a chce restrikce postupně uvolňovat. A to navzdory tomu, že Spojené státy se mezitím staly zemí s nejvyšším počtem nakažených na světě, infikovalo se více než 85 tisíc lidí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Nevěřím, že budete potřebovat čtyřicet nebo třicet tisíc ventilátorů,“ vzkázal republikán Trump demokratickému guvernérovi státu New York Andrewu Cuomovi.

Guvernér odhaduje, že v nejvíce postiženém americkém státě, kde je nyní evidováno přes 26 tisíc potvrzených případů, bude potřeba 30 tisíc ventilátorů.

„Víte, když někdy jdete do velké nemocnice, mají dva ventilátory. A najednou říkají: Můžeme si objednat 30 tisíc ventilátorů,“ podivoval se požadavku Trump.

Napadl další dva guvernéry

Současně kritizoval další dva demokratické guvernéry, kteří dali najevo výhrady k postupu vlády v boji s pandemií.

Jaye Insleeho, guvernéra velmi postiženého státu Washington, kde je 2500 pozitivně testovaných, napadl se slovy: „Máme lidi jako je guvernér Inslee. Měl by dělat víc. Furt si stěžuje.“ Neopomněl také Insleeho označit za neúspěšného kandidáta na prezidenta, ačkoliv jeho krátká kampaň skončila už vloni v srpnu.

Sestřičky v New Yorku pracují i s pozitivním testem

Koronavirus

Prezident se pustil i do michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové, která požadovala po Trumpově administrativě jasnější vedení. „Nevím, jestli má ponětí o tom, co se děje. Ona tam jen tak sedí a obviňuje vládu. Nezvládá to. A my jí toho posíláme hodně,” rozohnil se Trump. „Teď chce vyhlášení nouze a to máme udělat my, jenomže Michigan je velmi důležitý stát,“ pokračoval.

Whitmerová požadovala od vlády pevné vedení a jasná nařízení. Stěžovala si, že kdyby se administrativa zaměřila na řešení pandemie dříve, byl by v lepší pozici nejen stát Michigan, kde je skoro 1800 nakažených a 24 obětí, ale celé USA. „Lidé zemřeli, protože jsme nebyli připraveni,“ připomněla Whitmerová.

K pátečnímu odpoledni zemřelo přes 1300 nakažených.

Na Trumpovy výpady mladá michiganská guvernérka ve čtvrtek reagovala na Twitteru. „Žádné další politické útoky, jen osobní ochranné pomůcky, masky s ochranou N95, testovací soupravy a ventilátory. Řekl jste, že stojíte za Michiganem. Prokažte to,” napsala mu.

Trump všechno nechává na jednotlivých státech 

Podle Trumpa mají jednat hlavně jednotlivé státy, které mají dělat více. „Předpokládá se, že v první linii jsou nemocnice, místní správy a státy  –samy státy,“ zdůraznil prezident, podle kterého jim federální vláda má jen poskytovat podporu.

Federální úřady podle Trumpa pracují na směrnicích, podle nichž by bylo možné vyhodnocovat riziko šíření viru v jednotlivých okresech. Bílý dům poslal guvernérům amerických států rozhodnutí, podle kterého mají pravomoc sami rozhodnout o rozsahu nezbytných omezení. „Státy a města mají pravomoc určit, zda a kdy omezující opatření zavést, upravit nebo zrušit,” uvedl Trump.

New York: Bomba, která už exploduje

Koronavirus

Minulý týden vydal Bílý dům doporučení, podle něhož by se Američané po dobu 15 dnů měli vyhýbat těsnějším sociálním kontaktům. Mnoho amerických států vydalo formou závazného příkazu vlastní nařízení, která jsou mnohdy přísnější. Trump guvernérům vzkázal, že regionální rozdílnosti v šíření nákazy je třeba respektovat, ale nelze kvůli tomu zastavit podnikání.

Uvolnění restrikcí 

Podle něj by se státy na středozápadě měly postupně otevírat, než se otevře celá země. „Můžeme začít otevírat regiony a nechat je žít, než se otevře celá země. Musíme to dělat chytře. Nezlobte se, ale zemi musíme otevřít,” citovala prezidenta agentura AP.

Raketový nárůst. O podporu v nezaměstnanosti požádaly za týden tři miliony Američanů

Koronavirus

Trump také vyjádřil naději, že část americké ekonomiky by se mohla vracet k normálu po Velikonocích: „Konečný výsledek bude, že se musíme všichni vrátit do práce. A já si myslím, že můžeme začít s otevíráním některých částí země, určitých oblastí na středozápadě a dalších míst.“

Epidemiolog Trumpovi: Rozhoduje virus, ne vy

Trump už počátkem týdne prohlásil, že by uvítal odstranění karanténních kroků do Velikonoc. Jeho slova vyvolala odpor hlavního amerického epidemiologa Anthonyho Fauciho. „O časovém plánu nerozhodujete vy, rozhoduje o něm virus,” vzkázal Fauci Trumpovi.

Stanovisko prezidenta pak vysvětlovala jeho poradkyně Kellyanne Conwayová, podle níž Trump svým výrokem chtěl v lidech posílit naději.

Reklama

Výběr článků

Načítám