Hlavní obsah

Vůbec to nezvládají, pustila se Maláčová do Vojtěchova úřadu kvůli seniorům

Jana Maláčová.

Reklama

Koronavirus se dostal do domovů pro seniory. Nakažené hlásí v Českém Krumlově, v Litoměřicích nebo pražské Michli. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové situaci nezvládá Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Už týdny se pracovníci v sociálních službách ptají, jak mají ochránit klienty a sebe, když nemají dostatečné ochranné prostředky?

Pokud mám být striktně formální, tak si myslím, že v tuto chvíli je to na Ministerstvu zdravotnictví a hejtmanech. A evidentně tu situaci nezvládají. Situace v domovech pro seniory je v tuto chvíli zoufalá.

Z ankety, kterou pro Seznam Zprávy uspořádala mezi svými členy Asociace poskytovatelů sociálních služeb, vyplynulo, že ke čtvrtečnímu ránu necelá polovina organizací pomáhajících seniorům nemá k dispozici více než sto jednorázových roušek a téměř žádné respirátory, ochranné obleky nebo brýle.

Já nejsem člověk, který do toho může vstupovat. Ochranné pomůcky jsou prioritní úkol pro Ministerstvo zdravotnictví a nově se tím zabývá i krizový štáb, který je pod Ministerstvem vnitra. Distribuci zajišťují kraje a já teď poprvé budu telemostem jednat s hejtmany a budu chtít přesná čísla, kolik ochranných prostředků šlo do sociálních služeb.

Proto mají lidé v sociálních službách pocit, že na ně stát zapomněl?

Já budu chtít od Ministerstva zdravotnictví vyjádření, proč se situace přes veškeré apely nezlepšila. Já jsem posílala ministru Vojtěchovi během třech a půl týdne několik dopisů, kde jsem specifikovala, kolik materiálu potřebujeme pro sociální služby pro celou republiku. Známe ale ta čísla. Ministerstvo zdravotnictví prý nakupovalo, ale přesto reálně zajistilo setinu toho, co Ministerstvo vnitra.

Ředitelé domovů pro seniory si stěžují, že nemají žádnou metodiku, jak postupovat, když se u nich nákaza objeví?

Budu upřímná. Nemám v tuto chvíli žádnou možnost, jak to ovlivnit. Dnes jsme na tiskové konferenci fakultních nemocnic slyšeli: Nevozte nám je do nemocnic. Jenže, co mají ti poskytovatelé sociálních služeb dělat? Chápu, že mají izolovat klienty a ošetřovat je, ale co dělat, když ty prostory nemají?

Ostatně to byla první velká tisková konference, která se věnovala výhradně seniorům a lidem v sociálních službách.

A nic konkrétního jsme se z ní nedozvěděli.

Možná proto se cítí, že na ně stát jaksi zapomněl.

Můžou to napálit ministru zdravotnictví, ale nevím, co to vyřeší. Nefunguje. Vidíme to na všech případech. Vidíme to na všech situacích. Evidentně nefunguje ani ten postup ze strany Ministerstva zdravotnictví. Já si myslím, že ti lidé nemají zůstávat v domovech pro seniory. Poskytovatelé sociálních služeb nevědí, co s nimi. Myslím, že by se mělo masivně testovat v domovech pro seniory, aby se to podchytávalo jak u zaměstnanců, tak u klientů. Jakmile mají příznaky, tak by měli jít do nemocnic. Rozumím ale tomu argumentu, že nemocnice na to nemají kapacitu. Takže se vlastně točíme v kruhu.

Reklama

Doporučované