Nouzový stav bude potřeba o 30 dnů prodloužit, míní premiér Babiš

Nouzový stav v České republice bude potřeba podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prodloužit. Řekl to v pátek v České televizi. Podporovat bude jeho prodloužení o dalších 30 dnů. Nyní nouzový stav zavedený kvůli šíření nového koronaviru platí do 11. dubna. Prodloužení tohoto stavu musí na návrh vlády schválit Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Myslím si, že se tomu nevyhneme, počet nakažených bude stoupat,“ řekl Andrej Babiš. Česká televize uvedla, že prodloužení nouzového stavu o 30 dnů podporuje i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a pro je i předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

V Česku se koronavirem nakazilo celkem 2279 pacientů. Itálie oznámila rekordní počet zemřelých

Číst článek

Babiš znovu apeloval na lidi, aby dodržovali opatření, která vláda zavedla. Aby pokud možno zůstávali doma, venku se pohybovali maximálně ve dvou a chránili především seniory od kontaktu s dalšími lidmi. Poznamenal, že je již jasné, že Velikonoce "strávíme doma".

Za nejdůležitější označil projekt takzvané chytré karantény, tedy nového systému, který by měl pomoci zachycovat nakažené koronavirem a izolovat jejich kontakty, a to za pomoci dat z jejich telefonů či platebních karet. Zapojit se do něj má i armáda, která vytvoří mobilní odběrové týmy. Projekt začne být příští týden testován v Jihomoravském kraji. Poté bude podle Babiše nejdůležitější Praha. Poznamenal, že v pražských nemocnicích je hospitalizováno 109 pacientů s koronavirem, což je podle něj většina všech hospitalizovaných.

Babiš řekl, že vláda na pondělní jednání připravuje další opatření, které pomůže firmám, podnikatelům a živnostníkům, na něž ekonomicky situace kolem koronaviru dopadla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme