Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dementujte fámu o zabavených rouškách, vyzval Jermanovou německý velvyslanec. Za hranou diplomacie, reaguje hejtmanka

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Německý velvyslanec Christoph Israng veřejně vyzval středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), aby vzala zpět svá slova o tom, že Německo zadrželo zdravotní materiál pro Česko. Hejtmanka to ale dementovat odmítla s tím, že takové informace nemá. Šéf benešovské nemocnice Roman Mrva přitom už minulý týden přiznal, že Němci respirátory nezabavili.

„Paní hejtmanko Jermanová, dementujte prosím své tvrzení, že Německo zadrželo zdravotní materiál pro Česko. Deset dní od vás marně čekáme informace, abychom tu fámu mohli vyvrátit. V době Covid-19 nešiřme falešná obvinění, ale pomáhejme si – jak to často činí česká vláda,“ napsal v pátek večer Israng na Twitter.

Pokorná Jermanová v polovině března uvedla, že na hranici s Německem zůstal kamion s objednanými českými ochrannými pomůckami. Ve středu 18. března pak mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová Deníku N napsala, že šlo o dodávku 400 tisíc roušek a osmi tisíc respirátorů, která byla určená pro krajské nemocnice a Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje.

Deník N se tedy obrátil s dotazy na Mrvu, ten týž den Deníku N sdělil, že zásilku nezabavili Němci. Řidič kamionu mu sice volal z hranic, že dodávku nemůže doručit, následně mu ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější