Tulipánová mánie. Krize, která nás straší dodnes, se v podstatě nikdy nestala

Možná si ještě pamatujete na vcelku nedávný raketový růst kryptoměny bitcoin, který sváděl mimo jiné ke srovnání s takzvanou tulipánovou mánií, jež se odehrála v polovině 17. století v Nizozemsku. Zkazky o lidech, kteří přišli o dům, protože podlehli mámení tulipánových cibulek, a po prasknutí bubliny se raději utopili v amsterdamském kanálu, zaplnily mnohá světová média. S odstupem času se ovšem ukazuje, že to kdysi všechno bylo trochu jinak.

Při skládání celé mozaiky je třeba si uvědomit, že Nizozemsko v 17. století bylo světovou velmocí s vysokou koncentrací bohatých lidí. Bylo to způsobeno zejména tím, že Nizozemci v podstatě jako první v příslušné éře pochopili kouzlo bankovních úvěrů a finančních trhů. To jim umožnilo vyrůst ve světovou velmoc a velmi rychle zbohatnout. Následující vývoj se tedy odehrává v zemi, kde je finanční gramotnost výrazně vyšší než ve zbytku světa, což hraje důležitou roli.

Samotný příběh tulipánu, který byl do té doby v Evropě neznámý, začíná v polovině 16. století v Otomanské říši. Tehdejší turecký sultán poslal do Vídně zásilku tulipánových cibulek a celou řadu do té doby exotické zeleniny a ovoce. Květina s výraznou barvou získala poměrně brzy širokou oblibu mezi bohatou společností, často mezi lidmi s citem pro umění. Pokud měl někdo dost peněz a investoval do umění, bylo dost pravděpodobné, že kupuje i tulipány.

„Třeba lidi zase zkusí číst.“ Prodej knih se téměř zastavil, nakladatelé ale věří v obrat

sinfin.digital