Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O co se opírá Schillerová: výklad k náhradě škod máme, potvrdil Hamáčkův náměstek

Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo vnitra zpracovalo právní výklad náhrad škody podle krizového zákona, řekl Deníku N náměstek pro legislativu Petr Mlsna. Na tento dokument se ve čtvrtek na tiskové konferenci odvolávala ministryně financí Alena Schillerová, když odmítala, že by vláda kvůli případným odškodněním účelově změnila legislativní základ mimořádných opatření v boji s koronavirem. Ministerstvo vnitra následně pro iRozhlas popřelo, že by na toto téma analýzu vypracovalo. Právní výklad o náhradě škody, na který se Schillerová odkazovala, už ale nezmínilo.

Debatu o náhradách škody vláda naplno rozpoutala pondělním rozhodnutím o pokračování omezujících opatření na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Ten ale na rozdíl od do té doby využité krizové legislativy neobsahuje zmínku o tom, že by stát měl kvůli svým krokům nahrazovat škody. Postup vlády proto vyvolal otázky, zda ho nezvolila účelově, aby se vyhnula placení náhrad.

Ministryně financí Alena Schillerová to vyvracela na čtvrteční tiskové konferenci. Režim náhrady škod je podle ní u obou zákonů stejný. „Opírám se o stanovisko ministerstva vnitra, které k tomu jednoznačně vydali, o jejich legislativce, odborníky,“ řekla ministryně nominovaná za hnutí ANO. „O právním výkladu ministerstva vnitra jsem na tiskové konferenci hovořila pouze v souvislosti s problematikou náhrad škody,“ upřesnila později Schillerová pro Deník N.

Náměstek ministra vnitra pro legislativu Mlsna již ve čtvrtek Deníku N potvrdil, že ministerstvo vnitra takový dokument vytvořilo. „Ministerstvo vnitra si zpracovalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější