Jak se dohraje přerušená fotbalová sezóna? UEFA už má první plány

Jak známo, aktuální pandemie koronaviru přerušila v Evropě většinu národních fotbalových soutěží. Evropská fotbalová unie UEFA však v těchto dnech jedná s Evropskou klubovou asociací a organizací evropských lig o tom, jak se právě tato přerušená sezóna 2019/20 dohraje tak, aby mohl být na ni volně navázán ročník 2020/21. Z dokumentu, který českým médiím přišel z rukou Tomáše Bárty, výkonného ředitele Ligové fotbalové asociace, vyplývá, že je UEFA ochotna prolomit nejzazší termín pro jakoukoli sezónu, tedy 30. červen a že by tak sezónu mohli v mnoha evropských státech dohrát nejpozději v červenci. Srpen by pak byl výhradně určen pro kvalifikace evropských pohárů, tedy jak Ligy mistrů, tak Evropské ligy, a nová fotbalová sezóna by pak v Evropě mohla začít 12. září.

Právě na tomto plánu, který je zatím veden jako pracovní, se měly dohodnout kluby s UEFA na čtvrteční videokonferenci. "Rádi bychom zdůraznili, že se jedná o body a témata, která jsou stále diskutována, tudíž žádný z těchto bodů není v tuto chvíli odsouhlasen či přijat jako platný," stojí v dopise pro LFA, která ho pak rozeslala českým klubům.

Protože stále v Evropě trvá pandemie koronaviru a zatím to nevypadá, že by nějak ustupovala, počítá UEFA s tím, že do 30. června se letošní sezóna 2019/20 určitě nedohraje a tak zřejmě přistoupí k tomu, aby novým nejzazším termínem pro dohrání sezóny byl 30. červenec. Některé soutěže by pak mohly skončit dokonce začátkem srpna, především v těch zemích, jejichž kluby se kvalifikace evropských pohárů zúčastní později.

Národní fotbalové soutěže by se mohly tak dohrávat ve stejném termínu jako Liga mistrů s Evropskou ligou, které v tomto ročníku byly přerušeny teprve během osmifinálové fáze. Aby mohly národní soutěže dohrát tuto sezónu, tak to především umožnil ten fakt, že se evropský fotbalový šampionát nakonec odložil o rok.

Srpen v pekelném tempu středa-neděle

Po konci nyní přerušené sezóny národních evropských soutěží bude následovat srpen, jenž by měl být vyhrazen pouze pro předkola evropských pohárů. Ty by se měly hrát nejen uprostřed týdne, ale i o víkendu. Aby se tak vše stihlo do září, kdy by měly začít skupinové fáze obou soutěží. O víkendu 12. a 13. září by pak začala nová fotbalová sezóna 2020/21.

Mezinárosní fotbalová federeace FIFA pak ve svém přiloženém návrhu ujišťuje fotbalisty v tom, že se upraví jejich smlouvy tak, aby platily i po 30. červnu, tedy po datumu, k němuž jsou momentálně uzavřeny. Nově by se tak tyto smlouvy prodloužily do posledníoh zápasu této sezóny. Zatím není jasné jak to bude se smoluvami hráčů, které je mají uzavřené od 1. července s jinými kluby.

Kvůli přerušené sezóně bude také v lůétě posunut termín pro letní přestupové okno.

Českou ligu by chtěl šéf LFA Svoboda dohrát. A klidně i bez diváků

V současnosti je samozřejmě přerušena česká nejvyšší fotbalová soutěž. K tomuto kroku 12. března na základě vládních opatřeních její zřizovatel Ligová fotbalová asociace. Je tak přerušnna do odvolání nouzového stavu. Šéf LFA Dušan Svoboda by byl rád za její dohrání. "Sezonu stále dohrát jde. Nevidím to jako ztracený případ, a proto mi přijde důležité se o to všemi silami pokusit. Kvůli hráčům, fotbalovým fanouškům i obchodním partnerům. Fotbal je přeci zábava a té dnes moc není. Mohu říci, že jsem mluvil s představiteli všech prvoligových klubů a většinový názor je: pokusit se ligu dohrát," prozradil Svoboda v rozhovoru pro deník Sport.

V těchto dnech se tak řeší především možné náhradní termíny. "Modelujeme varianty, intenzivně komunikujeme s European Leagues. Nyní je to tak, že pokud chceme sezonu dohrát do konce června, potřebujeme zhruba do 30. dubna rozhodnout o pokračování ročníku. Nejzazší termín, kdy bychom pak potřebovali spustit soutěžní zápasy, je 13. května," připomíná Svoboda a pokračuje: "Na druhou stranu - termín 30. června už přestává být dogma a začínají se napříč Evropou zvažovat možnosti, jak dohrávat ligy i v červenci. Co vím, tak všechny soutěže v Evropě chtějí ligy dokončit. Obětovali jsme kvůli tomu EURO a posunuli jej o rok. Ta situace je mimořádná a všichni musíme hledat cesty, jak sezonu dohrát."

Aktuální sezóna 2019/20 by se mohla v Česku dohrát pro tuto zemi netradičním systémem středa-neděle. "A nejspíš se bude hrát bez diváků. Uvidíme, jak rychle se situace stabilizuje. Všem ale říkám, že až se začne zase hrát fotbal, znamená to, že se vše začíná obracet k lepšímu," neztrácí optimismus Svoboda.

Připomeňme, že tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž je přeerušena v momentě, kdy zbývá ze základní části odehrát pouze šest kol a po kterých tak měla následovat nadstavba, tedy boje o titul, o poháry i o záchranu. První je momentálně pražská Slavia s osmibodovým náskokem před druhou Plzní. I proto, že následuje po základní části nadstavba, by Svoboda nebyl rád, kdyby se liga ukončila třeba pouze po základních 30 kolech. "Tato varianta pro mě neexistuje, protože tím bychom fatálně narušili regulérnost soutěže. Nemůžeme měnit uprostřed hry schválená pravidla. Tedy buď sezonu řádně dohrajeme kompletně, nebo ji nedohrajeme vůbec."

V případě, že by se snad sezóna v Česku nemohla dohrát, neexistovala by jiná možnost než její anulování. "A vlastně se tvářit, že nebyla. Nikdo by nebyl mistr, nikdo by nesestupoval, nepostupoval, prostě nic. Je to strašná představa a já věřím, že k ní nedojde. Co bychom ale museli řešit, je klíč, kterým bychom do další sezony poslali zástupce do evropských soutěží," ví Svoboda.

Dalším důležitým důvodem, proč sezónu dohrát, jsou samohzřejmě finance, které bývají, jak známo, vždy až na prvním místě. "Už nyní se dá říct, že ztráty, které počítáme v Česku, budou v řádech desítek milionů korun. Pokud však sezonu nedohrajeme a zavřeme krám, hrozí nám ztráty ne v desítkách, ale ve stovkách milionů. Nedohraná sezona může ovlivnit i to, jak se někteří partneři budou stavět k dalším ligovým ročníkům," dodal Svoboda.

Související

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Více souvisejících

Fotbal UEFA

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 25 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 6 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Zdroj: David Holub

Další zprávy