5 filmů s nejnebezpečnějšími viry

29.03.2020

Celým světem v současnosti zmítá pandemie koronaviru COVID-19, který si již na konci března vyžádal 25 tisíc obětí po celém světě, a nezdá se, že by nějak zpomaloval. I filmy se poměrně často věnují virovým onemocněním, ale jejich vyobrazení epidemií bývá většinou naprosto apokalyptické. Ačkoliv je koronavirus mnohem menší zabiják než ty filmové nákazy, ani tak by se rozhodně neměl brát na lehkou váhu. Buďte proto prosím opatrní a dbejte doporučení lékařů.

Jedním z těchto opatření je i domácí karanténa a obecné omezení pohybu na veřejnosti, aby se co možná nejvíce snížilo riziko šíření nákazy. Abychom vám pobyt doma trochu zpříjemnili, připravili jsme si pro vás článek s aktuální tématikou, ve kterém vám představíme ty nejnebezpečnější nákazy z filmů.

5. Resident Evil

Resident Evil je prvním snímkem dnešního seznamu, který šel do kin v roce 2002. Tento akční horor je filmovou adaptací stejnojmenné videoherní série, a ačkoliv nejde o žádný kinematografický zázrak, je to jedna z těch lepších transformací her na stříbrné plátno. Pokud vás zajímá, které patří mezi ty naprosto nejhorší, stačí se podívat na jeden z našich starších článků.

Filmová série Resident Evil se podobně jako její herní předloha točí kolem města jménem Racoon City, v jehož podzemí probíhají v přísně utajených laboratořích záhadné společnosti Umbrella různé pokusy. Jeden z těchto pokusů dá vzniknout nebezpečnému viru, který infikuje nejen všechny živé organizmy, ale v případě snímku dokonce i umělou inteligenci.

Asi vás nepřekvapí, že onen virus unikne a rozleze se po celém komplexu podzemních laboratoří. Nebezpečná nákaza navíc své oběti jenom nezabíjí, ale mění je v krvelačné nemrtvé bestie, které dokáží ostatní nakazit pouhým škrábnutím. Speciální komando, které má následky katastrofy odstranit a zabránit tak dalšímu šíření se tak musí postavit nejen nebezpečným zombíkům, ale i dalším výsledkům tajných experimentů.

4. 28 dní poté

První snímek ukázal, jak to může vypadat v momentě propuknutí zombie epidemie a ten následující jde ještě o krůček dál. Horor s názvem 28 dní poté, který se v kinech objevil v témže roce jako Resident Evil ukazuje následky šíření nebezpečné nemoci s delším časovým odstupem.

Hlavním hrdinou je Cillian Murphy (43) v roli mladého kurýra Jima, který se probouzí z kómatu 28 dní po prvotním rozšíření nákazy. Za celosvětovou katastrofou stojí skupinka aktivistů, která se jednoho dne rozhodne osvobodit opice, na kterých vědci provádějí pokusy. Tyto opice jsou však infikované vzteklinou a své zachránce okamžitě pokoušou a nakazí. Nejde však o obyčejnou vzteklinu, ale o její zmutovanou formu.

Když se Jim po měsíci od „záchrany“ opic probouzí, zjišťuje, že je Londýn, včetně nemocnice, kde o něj pečovali, úplně prázdný. Jedinou společnost mu dělají infikovaní lidé, kteří ze všeho nejvíc připomínají divoká zvířata. Jim nakonec najde i další přeživší, ale lidstvo už zkrátka není tím, co bývalo.

3. Já, legenda

Will Smith (51) hraje hlavní roli bývalého vědce Roberta Nevilla ve snímku Já, legenda. Bývalého, jelikož se příběh filmu odehrává v postapokalyptickém New Yorku, ve kterém už všechny profese přestaly nést význam. Robert je zdánlivě posledním přeživším nákazy, která před třemi roky zachvátila celý svět. Jedinou společnost mu dělá jeho věrná fena německého ovčáka Sam, která svého páníčka chrání za každých okolností, což se jí nakonec stane osudným.

Neville sice v New Yorku žije sám, ale jsou tu i nestvůry, které se za živé rozhodně považovat nedají. Virus, vůči kterému je hlavní hrdina záhadně imunní, totiž proměnil všechny žijící bytosti v nebezpečná monstra, která se v mnohém podobají zombiím. Jsou to však neskutečně rychlá stvoření, které čas od času stále vykazují známky předešlých životů.

Po smrti svého psa Neville nakonec zjistí, že se epidemii podařilo přežít i hrstce dalších lidí, a vydá se je proto hledat. Celou dobu navíc pracuje na protilátce, která by dokázala proces viru zvrátit.

2. 12 opic

I následující snímek vypráví příběh o přeživších virové apokalypsy. Ve filmu 12 opic Terryho Gilliama (79) vyhladila záhadná nákaza na pět miliard obyvatel, a i téměř čtyřicet let poté se musí přeživší skrývat v podzemí. V prostorách metra a kanalizace tak vzniká nová společnost, která se se svým osudem nehodlá jen tak smířit.

Proto vytváří stroj času, kterým posílá do minulosti „dobrovolníky“ z řad vězňů. Ti mají za úkol pouze sbírat vzorky, pozorovat dění a odhalit původní zdroj nákazy, aby jejich vědci v současnosti mohli vynalézt protilátku. Podzemí se totiž postupně plní a všichni se těší, až se budou moci vrátit na zemský povrch.

1. Nákaza

Nakonec jsme si nechali film, který se odehrává během prvotního propuknutí nákazy způsobené virem s názvem MEV-1. Jako poslední jej uvádíme proto, protože je až děsivě uvěřitelný. Na rozdíl od většiny ostatních filmů dnešního seznamu nemění postižené na krvelačná monstra, ale začíná jako chřipka a končí smrtí.

Ještě děsivější je, že vznikl z genetického materiálu netopýrů, kteří jsou považováni i za zdroj koronaviru, se kterým se společnost potýká i v současnosti. Když se virus z netopýrů sloučil s virem pocházejícím z prasat vznikla nezastavitelná nemoc, se kterou si špičkoví vědci z filmu Nákaza zkrátka nedokáží poradit.

Realističnost, kterou se může Nákaza chlubit, pochází z obrovské péče, kterou jí její tvůrci věnovali. Při sbírání materiálů pro svůj snímek se radili s epidemiology a dalšími experty ze zdravotnictví, a to včetně specialistů ze Světové zdravotnické organizace.

(tod)

Fandím
25 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Cillian Murphy, Will Smith, Terry Gilliam, Milla Jovovich

Filmy:
Resident Evil, 28 dní poté, 12 opic, Já, legenda, Nákaza

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
sci-fi, Will Smith role, sci-fi filmy, Will Smith filmy, apokalyptické filmy, Koronavirus, Covid-19, filmy s viry, dyspotické filmy, Resident Evil vir, Resident Evil zajímavosti, 28 dní poté zajímavosti, 28 dní poté obsazení, Cillian Murphy filmy, Cillian Murphy role, 12 opic zajímavosti, 12 opic role, 12 opic obsazení, MEV-1
TOPlist