Hlavní obsah

Neochránil jste domovy seniorů, vytkli Vojtěchovi. Nejsou moje odpovědnost, řekl

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se snáší kritika kvůli tomu, že lékaři ani domovy pro seniory nedostali včas ochranné prostředky.

Článek

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková kritizuje ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že ani měsíc poté, co se v Česku objevili první pacienti s onemocněním COVID-19, není v zemi dostatek ochranných prostředků.

„Distribuce ochranných prostředků nefunguje. Poskytovatelé sociálních služeb upozorňovali Ministerstvo zdravotnictví opakovaně, že chybí ochranné prostředky. Teď sklízíme plody toho, co bylo před 14 dny,“ uvedla Dagmar Žitníková v pořadu Otázky Václava Moravce.

Tlak na Vojtěcha v posledních dnech roste, zejména poté, co se nákaza koronaviru rozšířila nejméně v sedmi domovech pro seniory, tedy mezi nejvíce ohroženou skupinou obyvatel.

Například v Břevnici na Havlíčkobrodsku se v tomto zařízení nakazilo 20 klientů z 22, jedna žena už zemřela.

Viru podlehly také tři ženy z pražského domu pro seniory v Michli. Zemřel také senior z oddělení Thomayerovy nemocnice, kde se nakazila většina pacientů a část personálu.

Podle Žitníkové stálo na počátku chybné rozhodnutí ministra zdravotnictví o centrálním nákupu. Kvůli němu si domovy nemohly nakoupit ochranné prostředky samy od svých dodavatelů, zároveň jim ale stát žádné nedodal.

Vojtěch se brání. Domovy seniorů (nebo kraje, které je zřizují) si prý mohly ochranné prostředky kromě respirátorů nejvyšší třídy nakoupit třeba v zahraničí. „Je otázka, proč kraje tuto situaci nepředpokládaly a nezásobily tato zařízení. To přece není primárně odpovědnost Ministerstva zdravotnictví, aby řešilo otázku zásobování sociálních služeb,“ řekl Vojtěch.

Hájí se i argumentem, že není jasné, jestli by se nákaze mezi seniory dalo stoprocentně zabránit, i kdyby ochranné pomůcky k dispozici byly.

Domovy pro seniory však nyní podle Žitníkové nemají často ani bezdotykové teploměry, kterými mají podle nového nařízení Ministerstva zdravotnictví dvakrát denně klienty měřit. A 90 % z nich ani kapacity na to, aby nakažené seniory od ostatních izolovaly, jak také ministerstvo nařídilo.

Vojtěch řekl, že pro takové případy budou zřízena náhradní lůžka jinde. Klienti domova v Břevnici na Havlíčkobrodsku, kteří se nakazili téměř všichni, budou přesunuti do Lázní Toušeň. To je ale podle Žitníkové pro seniory a nemocné prostor naprosto nevhodný - jde o zařízení hotelového typu vybavené koberci.

V nemocnicích a ordinacích stále není dostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky, respirátory se snaží sami sehnat mezi lidmi prostřednictvím výzvy Daruj zdravotníkovi respirátor. „Ministerstvo zdravotnictví nezvládlo zásobování. Byla jsem ráda, když to převzalo Ministerstvo vnitra a ty zásoby začaly na kraje chodit. Ale zásobování je pořád nedostatečné,“ uvedla Žitníková.

Ministr Vojtěch sice určité chyby přiznává, i v diskuzi od něj zaznělo slovo omluva, ale častěji hlasy kritiků označil za nekorektní. Kritiku pak odbývá i tím, že podle něj v jiných zemích je situace horší.

„I my jsme udělali chyby, mohu se za to omluvit, ale pojďme být objektivní,“ řekl Vojtěch.

Reklama

Doporučované