Hlavní obsah

Svět bojuje s virem. Nemocnice jsou na výstavištích i na obří lodi

Foto: Profimedia.cz

Pavilon výstaviště v Bělehradu se změnil na polní nemocnici s kapacitou až 3000 lůžek.

Reklama

Státy čelící koronavirové krizi jsou kvůli náporu pacientů nuceny stavět nové nemocnice, často v kongresových centrech či tělocvičnách.

Článek

V britském Birminghamu se mění na nemocnici hala místního výstaviště. Bude mít kapacitu pro 500 pacientů s možností navýšení na 2000 míst. Podobně je na tom také výstaviště v Manchesteru.

The Manchester Cental convention centre, jedno z míst vytipovaných pro polní nemocnici.

Ve velšském Cardiffu se na polní nemocnici změní stadion, na kterém se obvykle hraje ragby. Pro pacienty s koronavirem bude k dispozici 2000 lůžek. Podle britských médií by se kvůli vážné situaci mohly v polní nemocnice změnit i další sportoviště a nemocnice. Zabírají se i lůžka v soukromém zdravotnickém sektoru.

Ve východním Londýně se už od pátku připravuje obří nouzová nemocnice v kongresovém centru ExCel, ve které bude 4000 lůžek. Počítá se bohužel i se dvěma márnicemi. Británie má podle statistik OECD nižší počet lůžek intenzivní péče než většina evropských zemí. Zatímco ve Spojeném království připadají dvě místa na 1000 lidí, v Německu je to šest a v Japonsku dokonce 7,8.

Foto: Profimedia.cz

Stavba provizorní nemocnice v londýnském centru ExCel.

Nové infekční centrum roste kvůli epidemii i v Rusku. Nemocnice pro 500-600 pacientů se staví na okraji metropole, která je zatím epicentrem šíření nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Staveniště nové nemocnice pro infekční pacienty na okraji Moskvy.

Moskevská radnice na stavbě instalovala motivační plakáty, které mají dva tisíce dělníků povzbudit k co nejrychlejší výstavbě. „Unaven? Vykliď pracovní místo skutečným borcům,“ stojí podle ČTK na dalším plakátě vedle obrazu svalnatého budovatele s kladivem v ruce.

Foto: Profimedia.cz

Stavba nemocnice u Moskvy začala zhruba v polovině března.

S kritickou situací v New Yorku má pomoci armádní nemocniční loď Comfort. Na její palubě bude k dispozici 1000 lůžek a také 12 operačních sálů, jednotka intenzivní péče, laboratoř i lékárna. Loď bude sloužit pro péči o pacienty bez koronaviru, aby se odlehčilo ostatním nemocnicím.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump a ministr obrany Mark Esper hledí na loď Comfort, která v sobotu vyplula z Norfolku ve Virginii do New Yorku.

Americký vojenský kolos, na kterém slouží 1100 lékařů a sester z řad námořnictva a rezervistů, by měl do přístavu v newyorském Manhattanu dorazit v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Druhá americká nemocniční loď Comfort míří do Los Angeles.

Americká armáda vytipovala v zemi také 114 kongresových center, hal a dalších zařízení pro přestavbu na nouzové nemocnice. Další desítky míst denně ale budou na seznam přibývat. Do 24. dubna se má přestavět kongresové centrum v Chicagu, které bude mít kapacitu 3000 pacientů.

Foto: U.S. Army Corps of Engineers

Polní nemocnice vznikla v newyorském výstavišti Jacob Javits Convention Center na Manhattanu.

Zatím největší polní nemocnice vznikla v USA v newyorském výstavišti Jacob Javits Convention Center na Manhattanu. Hospitalizovaných tu může být 2900 lidí. Do čtrnácti dnů by se měla ve městě otevřít celkem čtyři dočasná zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Snímek příprav polní nemocnice, kterou staví švédská armáda v univerzitním areálu v Göteborgu.

Ve Švédsku vznikla polní nemocnice přístavbou stanů k univerzitní nemonici v Göteborgu. Kapacita se tak rozšířila o dalších 20 lůžek intenzivní péče.

Přípravy probíhají i v Srbsku, kde vojáci postavili polní nemocnici na bělehradském výstavišti s kapacitou až 3000 lůžek.

Foto: Profimedia.cz

Polní nemonice vznikla i na výstavišti v Bělehradu.

Bohaté zkušenosti se stavbou provizorních nemocnic má Čína, odkud se COVID-19 do světa rozšířil. Číňané v lednu a v únoru postavili v nejvíce postiženém městě Wu-chan 14 nemocnic, které přijaly na 12 000 pacientů. Všechna zařízení už se 10. března uzavřela.

Peking teď podle čínského státního tisku nabízí pomocnou ruku Indii. Ve státě, ve kterém žije 1,3 miliardy lidí, platí už mimořádná opatření. Premiér Naréndra Módí tento týden nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení pro všechny obyvatele.

Úřady sice uvedly, že v zemi vzniká v ekonomických a průmyslových zónách na 4000 provizorních testovacích center, protestovanost je ale v současnosti pouze v řádu několika desítek tisíc lidí.

Nemocnici složenou z jednotlivých modulů nabízí Čína k dodání také Novému Zélandu. K dispozici by mohla být v červnu.

Reklama

Doporučované