Lukáš Tomek
29. března 2020 • 19:07

Jak a do kdy (ne)dohrát ligu, lze rušit nadstavbu a které kluby do Evropy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Klíčové odpovědi na to, jak a kdy dohrát ligu a které týmy by šly do pohárové Evropy, kdyby byla sezona ukončenaKlíčové odpovědi na to, jak a kdy dohrát ligu a které týmy by šly do pohárové Evropy, kdyby byla sezona ukončenaFOTO: koláž iSport.cz

    Zatímco řada sportovních soutěží už byla kvůli pandemii koronaviru zrušena, fotbalové ligy po celé Evropě hledají cestu, jak dojít až k mistrovským oslavám. Včetně FORTUNA:LIGY. Jak ale konkrétně může zbytek sezony vypadat? Do kdy se až může sezona protáhnout? Je možné zrušit nadstavbové části? A kdyby se přes veškerou snahu soutěže nedohrály, koho vyšle Česko v příští sezoně do pohárové Evropy? Hodně otázek, ale také už i řada konkrétních odpovědí. Čtěte dál.

  • 1. Je možné dohrát ligu do 30. června, kdy končí sezona?

    Ano, stále to ve hře je. A většina zúčastněných to považuje za ideální, byť stále méně pravděpodobné, řešení. Co je k tomu potřeba? Vědět do 30. dubna, že je možné začít společnou přípravu v klubech a po zhruba dvou týdnech znovu rozehrát ligové zápasy. V praxi to znamená, že by předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula musel zrušit do konce dubna některé restrikce související se zákazem shromažďováním osob.

    „Nejzazší termín, kdy bychom pak potřebovali spustit soutěžní zápasy, je 13. května. Za tohoto předpokladu je stále reálné soutěž, která byla přerušena po 24. kole, do konce června kompletně dohrát,“ vysvětluje šéf LFA Dušan Svoboda s tím, že by se zápasy konaly nejspíš bez diváků a hrálo by se formou tzv. „anglických týdnů“.

    iSport podcast: Dohraje se česká liga? Kdy můžeme čekat další zápasy?
    Video se připravuje ...

  • 2. Je možné v případě potřeby prodloužit sezonu FORTUNA:LIGY až do července?

    Možné to je a tato varianta je dokonce stále pravděpodobnější. Vcelku jednomyslně ji při posledním jednání podpořily i další evropské ligové soutěže. Mluvilo se dokonce o možném definitivním ukončení soutěží až na začátku srpna. Důvod je mimo jiné ten, že pandemie nezačala ve všech zemích ve stejnou dobu. Zatímco v Itálii a Španělsku už nejspíš vrcholí, například ve Velké Británii, v Irsku či Rusku je stále spíše na začátku a bude tudíž potřeba víc času.

    „Hrát v červenci už ale vyžaduje sounáležitost s UEFA a její termínovou listinou. Protože to neřešíme už jen dohrání stávajícího ročníku, ale zároveň jiný termín zahájení toho příštího. Ta situace je mimořádná a všichni musíme hledat cesty, jak sezonu dohrát,“ podporuje případné protažení sezony Dušan Svoboda, podle kterého už nyní liga sčítá ztráty v desítkách milionů korun. „A kdyby se nedohrála, budou to stovky,“ varuje.

    Liga by se mohla dohrávat i v červenciFoto ČTK

  • 3. Pokud by se hrálo i v červenci, jak to bude s hráčskými smlouvami?

    V řadě případů smlouvy opravdu standardně končí už 30. června. Organizace European Leagues sdružující zástupce jednotlivých soutěží ale už s UEFA a FIFA diskutuje o tom, že by pro jednou došlo k systémové úpravě. „V podstatě již existuje koncept, který samozřejmě musí být potvrzený FIFA a navázaný na úpravu přestupových oken, že smlouvy by hráčům nekončili k 30. červnu, ale až s posledním soutěžním zápasem této sezony. Jak říkám - musíme ty cesty hledat všichni. Včetně hráčů a jejich agentů,“ vysvětluje Svoboda.

    Guélor Kanga je jedním z hráčů, kterým po sezoně končí smlouvaFoto Pavel Mazáč / Sport

  • 4. Jak může vypadat fotbalové léto a kdy by začala další sezona?

    Koncepty se teprve ladí, ale nejpravděpodobnější scénář, který už prošel diskuzí v rámci European Leagues, je následující: do konce července by se dohrávaly ligové soutěže, srpen by byl věnovaný kvalifikačním předkolům do evropských pohárů a nejspíše 12. září by začala další ligová sezona.

    „Předkola by se nejspíš hrála systémem víkend – středa – víkend, aby se vše stihlo odehrát. Pravděpodobné také je, že zimní pauzy by byly v jednotlivých ligách zkráceny,“ predikuje Svoboda.

    Předkolům evropských soutěží by byl zřejmě vyhrazen srpenFoto Jaroslav Legner / Sport

  • 5. Je případně možné dohrát tuto sezonu bez nadstavbové části?

    Tento nápad sice ve fotbalovém prostředí zazněl, ale reálný není. Nakonec i proto, že by byl právně lehce napadnutelný.

    „Tato varianta pro mě neexistuje, protože tím bychom fatálně narušili regulérnost soutěže. Nemůžeme měnit uprostřed hry schválená pravidla. Tedy buď sezonu řádně dohrajeme kompletně, nebo ji nedohrajeme vůbec. Jinou variantu nevidím,“ říká k tomu razantně Dušan Svoboda. Stejně budou nejspíš postupovat i ostatní evropské ligy. Zatím ze žádné nezaznělo, že by sezonu chtěla dokončit jen v nějaké okleštěné formě.

    Dohrát ligu bez nadstavby? Podle Dušana Svobody to nepřichází v úvahuFoto Profimedia.cz

  • 6. Je možné sezonu nedohrát a vyhlásit mistra po 24 nekompletních kolech?

    Tato varianta už vůbec nepřipadá v úvahu. Je to stejné, jako ukončit zápas v 68. minutě a brát ho za regulérně dohraný.

    „Toto opravdu nejde, to je nesmysl. Když nedohrajeme ligu včetně nadstavby, ročník by se prostě musel anulovat. Nikdo by nebyl mistr, nikdo by nesestupoval, nepostupoval, prostě nic. Je to strašná představa a já věřím, že k ní nedojde,“ říká k tomu šéf LFA Dušan Svoboda.

    Pokud se nedohraje sezona, mistr tentokrát nebude korunovánFoto Michal Beránek / Sport

  • 7. Kdyby se liga nedohrála, kdo by v příští sezoně reprezentoval Česko v evropských pohárech?

    Je velmi pravděpodobné, že manuál by v takové situaci připravila pro národní soutěže přímo UEFA, která je organizátorem Ligy mistrů i Evropské ligy. „Bylo by to dobré i proto, aby v jednotlivých zemích nezačaly boje a soudní pře o to, jak ten klíč má vypadat,“ říká Dušan Svoboda.

    Možné scénáře by pak byly nejspíš dva. „Buď vycházet z posledního uzavřeného soutěžního ročníku, což každého napadne asi jako první. Anebo vzít v potaz klubový koeficient za posledních pět let, jako ho používá UEFA,“ myslí si.

    První variantu by určitě přivítali slávisté, poslední český mistr. Ti by hráli stejně jako Plzeň předkolo LM (4. a 2. předkolo). Sparta, Jablonec a Mladá Boleslav by pak absolvovaly předkola Evropské ligy.

    Druhou variantu, tedy nasazování podle žebříčku klubů UEFA, by pak určitě preferovali v Plzni a na Letné, naopak velké rozčarování by přinesla do Edenu. Viktorka je totiž v žebříčku UEFA z českých klubů nejlepší, Sparta je druhá a Slavia až třetí. Předkola Ligy mistrů by tedy nejspíš hrála Plzeň se Spartou, o EL by bojovaly Slavia, Liberec a Jablonec.

    Plzeň by byla jedním z týmů nasazených do předkol evropských soutěží i při nedohrání ligyFoto Pavel Mazáč / Sport

    České kluby v aktuálním žebříčku UEFA

    46. Plzeň 34.0 bodů

    54. Sparta 30.5

    59. Slavia 27.5

    143. Liberec 8.0

    160. Jablonec 7.0

    200. Mladá Boleslav 4.5

    201. Olomouc 2.5

    202. Zlín 2.0

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud