Hlavní obsah

Pandemie koronaviru způsobila v Číně snížení škodlivých emisí

Svět bez obalu: Omezení výroby v Číně během epidemie mělo pozitivní vliv ovzduší v zemi.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Čína patří mezi největší producenty emisí ze všech zemí světa. S propuknutím epidemie koronaviru omezila Čína výrobu v tamních továrnách a to má pozitivní vliv na kvalitu ovzduší v zemi, rozebírá klimatolog Stefan Rahmstorf.

Článek

Stefan Rahmstorf je profesorem oceánologie a ředitel programu Earth System Analysis na Postupimské univerzitě. V rozhovoru pro Seznam Zprávy rozebírá, jaký vliv na zdraví Číňanů má zlepšení ovzduší v jejich zemi.

„Profesor Marshal Burke vypracoval odhad, kolik lidí nezemře v případě, že se na dva měsíce výrazně omezila v Číně výroba. Kolik to může zachránit životů. A je zajímavé, že se ukázalo, že to číslo je mnohem větší, než kolik zemřelo lidí na koronavirus. Zdůrazňuji, že to není pokus nějak zlehčovat současnou pandemii, je to jen snaha demonstrovat, jak mnoho lidských životů bychom mohli zachránit, kdybychom se snažili omezit znečištění ovzduší a přeorientovali se na výrobu čisté energie,“ dodává známý německý klimatolog profesor Stefan Rahmstorf.

„Existuje studie, kterou vytvořila Světová zdravotnická organizace, jež poukazuje, že 4,2 milionu lidí umře každý rok na znečištění ovzduší, a to většinou kvůli používání fosilních paliv. A ještě navíc existují odhady, že několik set tisíc lidí každý rok zemře na důsledky dopadů klimatické změny. A já jsem udělal toto přirovnání ne proto, že bych si myslel, že koronavirus je neškodný, “ pokračuje v rozhovoru profesor.

„Naopak si myslím, že to je velmi vážné a budeme se možná muset vyrovnat s miliony mrtvých, pokud se nám nepodaří dostat koronavirus pod kontrolu, ale já jsem chtěl upozornit, že se dělá jen velmi málo, aby se zabránilo světovému oteplování - přes všechna ta prohlášení a Pařížskou dohodu. Kvůli koronaviru se zavírají školy, zavádí se karanténa, celá Itálie je uzavřená - provádějí se obrovská opatření, která by byla absolutně nemyslitelná při boji s klimatickou změnou. A ta poznámka měla jen lidi donutit, aby se zamysleli, proč tomu tak je,“ říká německý klimatolog Rahmstorf.

Celý rozhovor s klimatologem a oceánografem Stefanem Rahmstorfem si můžete pustit v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované