Hlavní obsah

Japonský rodinný dům je uvnitř jedním velkým obytným schodištěm

Novinky, tnk

Netradiční rodinný dům s točitým schodištěm plným různých místností je inspirovaný jeskyní a obyvatelům poskytuje mnoho útulných zákoutí, která mají celkem příjemnou atmosféru a evokují bezpečí. Stavba připomíná tradiční dům. Při bližším pohledu jde ale o působivý mnohostěn. Dům se nachází v japonské příměstské obytné čtvrti Takatsuki na svahu.

Foto: Archiv Tato Architects, Shinkenchiku Sha

Stavba má atypické tvary zvnějšku i zevnitř. Interiér je průchozím schodištěm.

Článek

Architekti ze studia Tato Architects při navrhování domu na místě s omezeným prostorem zkoumali možnosti plynulého uspořádání podlahové plochy, která se postupně rozšiřuje přes řadu stupňovitých místností. Jde o jakýsi jeskynní labyrint uvnitř malého domu, který skrývá dokonce šestnáct různých podlaží.

Podlaha stoupá ze dvou různých bodů ve spirále, aby se setkala tam, kde se nachází jídelna a kuchyň. Následně opět stoupá nahoru, až k terase. Střecha je navržena tak, aby poskytovala obyvatelům prostor k odpočinku.

Foto: Archiv Tato Architects, Shinkenchiku Sha

Přímo z obývacího pokoje se vstupuje do jídelny s kuchyní.

Spíše než pomocí zdí a různých místností se architekti snažili jasně rozdělit prostor na různé funkce.

Celý dům je volně spojen díky stupňovitým podlahám. Cílem bylo vytvořit pocit velkého a plně využitého prostoru uvnitř malého domu. Interiéry nejsou příliš prosvětlené, ale působí hodně útulným dojmem.

Foto: Archiv Tato Architects, Shinkenchiku Sha

Interiéru i kuchyňské lince dominuje světlé dřevo.

Tento koncept už architekti u jedné obytné stavby realizovali. Stupňovité podlahy posloužily jako stoly a regály, do kterých mohly být ukládány předměty. Tento koncept řešení interiéru architektům umožnil zdůraznit vztahy mezi různými místnostmi a funkčně je propojit.

Foto: Archiv Tato Architects, Shinkenchiku Sha

Dětský pokoj má malé, ale dostačující rozměry.

Stavba vznikla na opravdu malé ploše pozemku, která činí 115 m². Stavební plocha je pouhých 47 m². Celková podlahová plocha domu pak dosáhla 96 m². Architektům se podařilo skloubit řadu funkcí rodinného domu na velmi malém pozemku.

Foto: Archiv Tato Architects, Shinkenchiku Sha

Koupelna je zařízena velmi jednoduše a střídmě.

Foto: Archiv Tato Architects, Shinkenchiku Sha

V nejvyšším patře se nachází prostorná terasa.

Studio Tato Architects založil architekt Yo Shimada v roce 1997, poté, co promoval na univerzitě umění v Kjótu. Jako student dokončil na škole řadu návrhů a projektů architektury. Studio sídlí ve svém domovském městě Kóbe a realizuje projekty na různých místech v Japonsku. Jedná se především o soukromé domy. Cílem je pomalu měnit stereotypní představy lidí o bydlení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ti, kdo nemají rádi průchozí místnosti, asi z tohoto domu nebudou úplně nadšení, ale fandové netradičního bydlení si přijdou na své. Jde o architektonicky hodně netypické řešení stavby, které svou inovativností připomíná netypické řešení velikostí místností slavným architektem Adolfem Loosem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám