Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se vyhnout osudu. Nejlepší radou proti Covid-19 může být nedělat nic

Kdo z koho. Není úniku, zbývá jen boj. Foto: Momo, Flickr
Kdo z koho. Není úniku, zbývá jen boj. Foto: Momo, Flickr

Člověk často potká osud na cestě, kterou se vydal, aby se mu vyhnul. Tak pravil Jean de La Fontaine v osmé knize svých bajek. Je možné, že jsme teď v podobné situaci jako mistr Š‘-fu na začátku filmu Kung Fu Panda?

Jeho učitel použil výše uvedený La Fontainův citát, když se Š‘-fu rozhodl vyslat kontrolu do vězení, aby se přesvědčil, že padouch Tai Lung nemůže uprchnout. Ale byla to právě návštěva onoho posla, která útěk vězně umožnila.

Můžeme být v podobné situaci nyní? Snažíme se něčemu zabránit, a přitom to způsobíme? V souvislosti s probíhající pandemií virové infekce Covid-19 se vyrojila řada obav a domněnek, více či méně opodstatněných. Je ibuprofen nebezpečný? Velmi pravděpodobně ne. Je hydroxychlorochin účinný? Nevíme. Jsou léky na tlak ze skupiny ACE inhibitorů (ACEI) nebezpečné? Nemáme pro to žádné důkazy.

„Moment, moment,“ může si teď říct ten, kdo sledoval televizní vystoupení prof. Ladislava Duška z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS), týkající se datové a informační základny pro zvládání pandemie Covid-19. V jeho prezentaci bylo totiž možno vidět snímek, který tyto léky dal do jasné souvislosti s těžším průběhem onemocnění.

Z prezentace ředitele ÚZIS ČR Ladislava Duška dne 24. 3. Zdroj: ÚZIS

Graf na obrázku jasně ukazuje, že lidé s těžkým průběhem Covid-19 mnohem častěji užívají ACEI nebo ARB (blokátory receptoru pro angiotenzin, léky velmi podobné ACE inhibitorům). Přes polovinu pacientů s těžkým průběhem tyto léky užívalo, zatímco u těch s mírným až středním průběhem to byla jen jedna pětina. Nabízí se tedy jasná odpověď, že tyto léky jsou rizikové.

Slabé důvody k podezření

Než se dostaneme k tomu, proč to tak zřejmě není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější