Olympiáda začne za rok, ale o den dříve. Organizátoři to oznámili po dohodě s olympijským výborem

Odložené letní olympijské hry v Tokiu se v příštím roce uskuteční od 23. července do 8. srpna. Oznámili to japonští organizátoři po dohodě s představiteli Mezinárodního olympijského výboru. Nový termín gigantické sportovní akce odložené kvůli pandemii koronaviru se našel šest dnů po rozhodnutí poprvé v historii hry přesunout.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident organizační olympijské komise Yoshiro Mori.

Prezident organizační olympijské komise Yoshiro Mori. | Zdroj: Reuters

Největší sportovní svátek planety se uskuteční ve stejném letním termínu, jako měl být v tomto roce. Letos měla olympiáda začít v pátek 24. července a skončit v neděli 9. srpna. O tom, že kvůli globální krizi způsobené nemocí COVID-19 byly hry poprvé v historii přeloženy, informoval MOV minulý týden v úterý.

Japonsko počítá ztráty za odloženou olympiádu. První odhady hovoří asi o 147 miliardách

Číst článek

Ačkoli se spekulovalo o možném přeložení i na jarní měsíce, termín nakonec zůstal zachován. Navazující paralympiáda se v Tokiu uskuteční od 24. srpna do 5. září 2021.

Například v červnu by totiž olympijské hry kolidovaly s fotbalovým mistrovstvím Evropy, které koronavirová pandemie rovněž odložila o rok (od 11. června).

„Harmonogram her je klíčový pro jejich přípravu,“ řekl v pondělí předseda organizačního výboru Joširo Mori. Dodal, že při zachování letního termínu budou mít sportovci více času na dokončení kvalifikací. Těch, kdo si již stihli postup do Tokia před zastavením dění kvůli koronaviru vybojovat, je 57 procent.

„Původně jsme souhlasili s odložením nejpozději na léto 2021, ale chtěli jsme je uspořádat v létě,“ dodal Mori. Letní termín by kolidoval s mistrovstvím světa v atletice, které dnes mezinárodní federace přeložila na rok 2022. Jiný termín nejspíš bude mít i plavecký šampionát.

Japonští odborníci již spočítali, že odklad her bude stát jen samotné Japonsko podle prvních odhadů 641 miliard jenů (v přepočtu asi 147 miliard korun). Olympijský oheň, jenž byl zažehnut v řecké Olympii 12. března bez účasti diváků, po celou dobu už v Japonsku zůstane.

IOC, IPC, Tokyo 2020 Organising Committee and Tokyo Metropolitan Government announce new dates for the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 olympic.org/news/ioc-ipc-t…

14:05 – 30. 03. 2020

2960 4452

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme