Odložená olympiáda posune i atletické mistrovství světa, šampionát v Eugene bude až v roce 2022

Atletické mistrovství světa se kvůli odložené olympiádě uskuteční o rok později. Světová atletika jedná s pořadateli šampionátu v americkém Eugene o novém termínu v roce 2022. Původně se mělo v Oregonu závodit od 6. do 15. srpna 2021, ale toto období koliduje s novým termínem olympijských her 23. července až 8. srpna 2021.

Tento článek je více než rok starý.

Monte Carlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletický souboj výběru Evropy s týmem USA.

Atletika (ilustrační foto). | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Světová atletika se už před odložením her nechala slyšet, že je připravena ve spolupráci s organizátory posunout svou vrcholnou globální akci naplánovanou na příští rok. Uvažovalo se o pozdějším termínu v roce 2021, ale podle aktuálního vyjádření atletické federace zvítězila varianta posunu na následující sezonu.

Olympiáda začne za rok, ale o den dříve. Organizátoři to oznámili po dohodě s olympijským výborem

Číst článek

„Všichni musejí být flexibilní a dělat kompromisy, nakonec pracujeme s organizátory mistrovství světa v Oregonu na nových datech v roce 2022,“ uvedla Světová atletika v tiskové zprávě po oznámení termínu OH.

Atletické mistrovství světa se tak uskuteční po třech letech. Poslední šampionát hostilo loni na podzim Dauhá. Při hledání termínu v roce 2022 vedení světové atletiky vyjednává také s pořadateli Her Commonwealthu a atletického ME, které se mají uskutečnit v přespříští sezoně. Hry Commonwealthu má hostit od 27. července do 7. srpna 2022 Birmingham. Multisportovní ME včetně toho atletického má být od 11. do 21. srpna 2022 v Mnichově.

Letní termín odložených olympijských her mezinárodní atletická federace vítá. „Poskytne našim atletům čas, který potřebují, aby se vrátili k tréninku a závodům,“ uvedla. Se známým termínem mohou atletičtí funkcionáři aktualizovat kvalifikační systém na OH.

Stejně jako u ostatních olympijských sportů už dříve kvalifikovaným sportovcům místa zůstanou. Z českých atletů mají olympijský limit splněný koulař Tomáš Staněk, oštěpaři Nikola Ogrodníková a Jakub Vadlejch a překážkářka Zuzana Hejnová. Pro účast na OH ale musejí také vyhovět podmínkám národního svazu, které zatím nejsou jasné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme