Hlavní obsah

Nejlepší iPad má prakticky stejný výkon jako předchůdce

Novinky, huj

Minulý týden se začal oficiálně prodávat nový iPad Pro, který má být ve všech ohledech lepší než jeho předchůdce. Pokud uživatelé plánují přechod na novější model kvůli výkonu, měli by zbystřit. Novinka totiž nabízí prakticky stejné pracovní tempo jako předchůdce.

Foto: archív výrobce

Nový iPad Pro

Článek

Hned několik zahraničních serverů přineslo recenze nového iPadu Pro a prakticky žádný si neodpustil srovnání se starším modelem z roku 2018. Jak totiž ukázaly benchmarkové utility pro měření výkonu Geekbench a AnTuTu, nový procesor A12Z je totiž prakticky stejně výkonný jako starší provedení A12X. Však také oba čipsety běží na stejném taktu 2,48 GHz.

To jinými slovy znamená, že výkon dva roky starého stroje je jen o pár jednotek procent nižší než v případě absolutní novinky. Takový drobný rozdíl při práci přitom nemají šanci poznat ani náročnější uživatelé.

Nejtenčí notebook od Applu se dočkal řady vylepšení. A nižší ceny k tomu

Hardware

Zahraniční testeři se tedy shodují, že pokud lidé uvažují o upgradu, mělo by to být z jiných důvodů než kvůli rychlosti. Předností totiž v mezigeneračním srovnání nabízí iPad Pro daleko více, platí to přitom pro obě provedení – s 11 i 12,9palcovým displejem.

Ve volitelné výbavě vůbec poprvé nalezneme také klávesnici, která je vybavena touchpadem. Lidé díky tomu nemusí sahat na dotykový displej, ale mohou tablet ovládat podobně jako klasický notebook. Pouzdro navíc integruje USB-C port pro snadné připojení příslušenství. To předchůdce neuměl, ten měl pouze klávesnici bez touchpadu.

Foto: archív výrobce

Novinka se nabízí ve dvou velikostech.

Vylepšení se dočkaly také fotoaparáty. Na zadní straně tak nalezneme kromě základního 12MPx fotoaparátu ještě 10MPx širokoúhlou kameru. Nechybí zde ani speciální LiDAR senzor pro měření vzdálenosti v prostoru. Díky němu by měly mít výsledné momentky podobný nádech, jako kdyby byly foceny digitální zrcadlovkou.

Systém LiDAR bude navíc u iPadu využíván také pro režim rozšířené reality, pomocí něj bude možné přesně umístit virtuální objekty do vytyčeného prostoru apod.

Dotyková obrazovka má vysokou obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her. Dále se chlubí velmi přesnými barvami, vysokým jasem 600 nitů a podporou dotykového pera.

Cena iPadu Pro s 11palcovou obrazovkou a 128GB pamětí startuje na 22 990 Kč, 12,9palcová verze pak případné zájemce vyjde na 28 990 Kč. Nejdražší provedení s 1TB úložištěm a LTE konektivitou vyjde na 48 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Fotoaparát na zadní straně

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Huawei jde po krku iPadu od Applu

Společnost Apple je aktuálně nejúspěšnějším prodejcem tabletů na světě. Je to dáno i tím, že například špičkový iPad Pro prakticky nemá na trhu konkurenci....

Výběr článků

Načítám