Fotbalová Žilina řeší kvůli koronaviru vážné potíže, sedminásobný slovenský mistr je v likvidaci

Sedminásobný mistr nejvyšší slovenské fotbalové soutěže MŠK Žilina se dostal do vážných finančních problémů. Aktuálně druhý tým tabulky tamní Fortuna ligy je kvůli ztrátě příjmů v době přerušení fotbalových soutěží v době šíření koronaviru v likvidaci.

Žilina Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V létě 2017 bojovala Žilina o postup do Ligy mistrů.

V létě 2017 bojovala Žilina o postup do Ligy mistrů. | Foto: Per Kjaerbye/Scanpix Denmark | Zdroj: Reuters

„Tak, jako je momentálně zasažená celá společnost, tak sa tato neočekávaná situace promítá i do chodu sportovních klubů, MŠK Žilina nevyjímaje,“ stojí v prohlášení na klubovém webu.

Nechceme stát stranou, zní z Liberce. Fotbalisté Slovanu vybrali na boj s nákazou 700 tisíc

Číst článek

„Strategie financování klubu je založená na příjmech z prodeje hráčů. Rozpočet klubu na rok 2020 je postavený na příjmech z přestupů hráčů během letního přestupového období. Dnes je víc než pravděpodobné, že příjem z letních přestupů se bude blížit nule,“ uvedl klub.

„Dne 27. března 2020, což bylo v pátek, jediný akcionář MŠK Žilina, a.s. jako společnost PRETO spol. s.r.o, přijala rozhodnutí, kde přistoupila k rozhodnutí zrušit společnost MŠK Žilina. Od tohoto data je společnost zrušená,“ uvedl pro Šport.sk hlavní likvidátor Rastislav Otruba.

Likvidátor po svém ustanovení do funkce podal výpověď hráčům s nejvyššími základními platy a také těm, kterým končí smlouva v letním nebo zimním přestupním období. Podle Šport.sk se má výpověď týkat celkem patnácti hráčů.

Klub uvedl, že oporám nejdříve poslal návrh na snížení platu. Fotbalisté se ale rozhodli, že za ně bude vyjednávat prezident Unie fotbalových profesionálů Ján Mucha, což vedení Žiliny označilo za neférové.

Fotbalista Sadílek má srdce ze zlata. Na boj s pandemií daroval nemocnici a městu 500 tisíc

Číst článek

„Přišel nám návrh na krácení smluv o 80 procent, což je podle mě příliš. Chtěli jsem s tím něco dělat tak, abychom se normálně s klubem dohodli, nechtěli jsme jít proti němu,“ uvedla na facebooku brankářská jednička Dominik Holec. „Mrzí mě, že to takhle dopadlo a že po 19 letech, kdy jsem byl hráčem MŠK Žilina, to došlo až tak daleko, že mi výpověď přišla kurýrem, aniž by mi někdo něco vůbec oznámil,“ dodal odchovanec klubu.

Slovenská liga je, jako drtivá většina všech sportovních soutěží v Evropě, kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru přerušená a zatím není jasné, jestli se ještě dohraje. Žilina je v průběžné tabulce druhá s desetibodovou ztrátou na první Slovan Bratislava.

Žilina slavila ligový titul celkem sedmkrát, naposledy v sezoně 2016/17, pod vedením současného trenéra Plzně Adriána Guľy. V minulém desetiletí ji dovedli k ligovým prvenstvím i čeští kouči Pavel Hapal a Pavel Vrba. V aktuální sezoně v klubu působil jediný Čech, obránce Filip Kaša.

V roce 2010 zažila historický postup základní skupiny do Ligy mistrů, když v posledním předkole vyřadila pražskou Spartu.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme