Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Předpověď budoucnosti? Ve dva roky starém korejském seriálu se mluví o koronaviru

Kultura

  17:00
KOREA - V jihokorejském seriálovém dramatu My Secret Terrius (Můj tajný Terrius) z roku 2018 se příběh točí okolo vládní konspirace. Na internetu se hodně mluví o desáté epizodě seriálu, ve které se mluví o koronavirové epidemii. Seriál je dostupný na Netflixu.

Korejská seriál My Secret Terrius (2018). foto: MBC

Irene Goová (Jung In-sunová) přijde o svého manžela. Když se zdá, že její život začne být zase normální, zjistí, že byl muž (mimochodem legenda v oblasti tajných služeb) zapleten do vládní konspirace. Seriál s vysokou sledovaností si v domovské Koreji odnesl i celou řadu televizních cen MBC.

Korejská seriál My Secret Terrius (2018).
Korejská seriál My Secret Terrius (2018).

Pozornost internetu vzbudila scéna ve zhruba 53. minutě desátého dílu, kde Irene konverzuje s doktorem v nemocnici. Mluví o koronaviru napadajícím dýchací systém člověka. „Koronavirus má inkubační dobu od čtyř do dvanácti dnů,“ vysvětluje ženě lékař. V tomto se trefil. 

Seriálový virus přitom se současnou koronavirovou epidemií mnoho společného nemá. Ačkoliv se nemoc projeví až po inkubační době, u nakažených napadá plíce už pět minut po proniknutí do těla. V seriálu je virus biologickou zbraní, ale tuto domněnku o skutečném Covid-19 vědci a odborníci vyvrací. 

Minulý měsíc internetem prolétl výňatek z románu Oči soumraku (česky 2009, nakladatelství BB art) amerického spisovatele Deana Koontze. V ní spisovatel již v roce 1981 psal o fiktivním viru Wuhan-400. Ten dostal jméno podle čínského města Wu-chan, ze kterého se rozšířil. Stejně jako v případě korejského seriálu byl i knižní virus mnohem více smrtící. Koontz nicméně píše, že Wuhan-400 jednoho dne zmizel stejně rychle, jako se dříve objevil Tak možná...? 

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.