Hlavní obsah

Hamáček přebírá vedení krizového štábu, Prymula bude řídit tým COVID-19

Novinky, ren, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vystřídal v čele Ústředního krizového štábu náměstka zdravotnictví Romana Prymulu. V pondělí o tom rozhodla vláda. Změnu inicioval premiér Andrej Babiš (ANO). Prymula bude nově vést Centrální řídící tým COVID-19, který bude fungovat jako poradní orgán vlády a bude mít na starosti projekt chytré karantény.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček hovoří s novináři na pardubickém letišti poté, co zde 21. března 2020 chvíli před půlnocí přistál letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru.

Článek

„Teď jsme ve druhé fázi, kdy nahrazujeme plošná opatření tzv. chytrou karanténou. V souvislosti s tím jsme přijali nová opatření. Jednak vláda jmenovala předsedou krizového štábu Jana Hamáčka. To znamená, že nahradí náměstka Romana Prymulu, který byl jmenován předsedou centrálního řídícího týmu COVID-19,” uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

„Pokud bude projekt úspěšný, můžeme uvažovat o tom, že by po Velikonocích mohla být opatření uvolněna,” doplnil Babiš.

„Nemohu sedět na třech židlích,” potvrdil výměnu Prymula.

Centrální řídící tým COVID-19 bude dočasným poradním orgánem vlády. Na starosti bude mít koordinaci opatření proti epidemii koronaviru, tedy i projekt takzvané chytré karantény. Tým bude připravovat také analýzy dalšího vývoje, vyhodnocovat bude také již přijatá opatření.

Chytrá karanténa odstartovala v pondělí v Jihomoravském kraji.

Chytrá karanténa sbírá data a pomůže hygienikům. Zneužití se nebojte, uklidňuje koordinátor

Domácí

Hamáček tak bude mít na starosti krizové řízení celkově. „Ukazuje se, že je potřeba celý projekt metodicky řídit a obecně metodicky řídit celý boj proti koronaviru. Vracíme se tak k modelu, který tady byl na začátku, že za krizové řízení odpovídá ministerstvo vnitra a zdravotnictví bude dělat to, co mu náleží a v tom, v čem jsou profesionálové,“ řekl Novinkám Hamáček.

„Není to tak, že by Prymula situaci nezvládal. Vidím to tak, že vstupujeme do fáze, kdy role metodických opatření bude daleko zásadnější, tak je logické, že se to koncentruje v jeho rukou a my jako vnitro budeme dělat to, k čemu jsme určeni, tedy krizové řízení,“ dodal ministr vnitra.

Hamáček už o víkendu převzal do svých rukou veškeré kompetence za zajištění a distribuci ochranných prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám