Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hamáček střídá Prymulu, vláda prodloužila omezení pohybu do 11. dubna. OSVČ bude kabinet ještě řešit

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a ministr vnitra Jan Hamáček. foto: ČTK

Praha - Vláda v pondělí schválila změnu v čele Ústředního krizového štábu, který řídí kroky proti šíření epidemie koronaviru. Po epidemiologovi Romanu Prymulovi převzal jeho vedení s okamžikem schválení ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Prymula se nadále bude věnovat projektu tzv. chytré karantény. Vláda ho jmenovala do čela Centrálního řídícího týmu COVID-19, řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
  17:07

Už dopoledne plánovaný krok kvitovala opozice, podle které měl ministr z titulu své funkce řídit štáb už od jeho ustavení. O plánu změny informoval v rozhovoru pro Lidové noviny premiér Andrej Babiš (ANO).

Hamáček se dosud věnoval především nákupům a distribuci ochranných prostředků. Řídil krizový štáb ministerstva vnitra.

Babiš: Chytré karanténě bude velet armáda, má porazit koronavirus. Je to cesta k normálnímu životu

Vláda o aktivaci Ústředního krizového štábu rozhodla 16. března. Hamáček podle svých dřívějších vyjádření aktivaci štábu Babišovi několikrát navrhoval už v předešlých dnech. Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní radě státu, v případě nutnosti vládě.

Statut štábu vláda před jeho aktivací změnila. Podle v polovině března schválené podoby statutu jmenuje premiér předsedou štábu podle situace některého z členů vlády nebo štábu, původně mohli v čele štábu stát pouze ministr obrany nebo ministr vnitra. 

Projekt chytré karantény, na jehož přípravu se má nyní soustředit Prymula, se dnes začíná testovat na jižní Moravě. Jeho základem je zmapování pohybu nakaženého člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Armáda vytvoří mobilní týmy odebírající vzorky od lidí, kteří se dostali do kontaktu s infikovaným. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku.

Kritika opozice

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) měl být podle lídrů opozičních stran v čele Ústředního krizového štábu už dříve. Opozice vyčítá opožděné Hamáčkovo dosazení premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který měl podle politiků navíc štáb aktivovat dříve než 16. března. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše kabinet svými kroky v koronavirové krizi vytváří chaos.

Bartoš napsal, že Babiš komplikuje situaci nepřehledností vydávaných opatření, nedostatkem koordinace a zaměňováním mediálních prohlášení za skutečné krizové řízení. „Ministr Hamáček, který byl před týdnem zašlapán do země a přehlasován ministry za ANO, se vrací na místo, kde má správně být už několik týdnů,“ uvedl Bartoš. Dodal, že Piráti už několik týdnů upozorňují na to, že štáb má řídit ministr vnitra.

Policie vyšetřuje smrt sestry z Thomayerovy nemocnice. Pracuje s verzí náhlého úmrtí

Už dopoledne kvitovala úvahy nad výměnou Prymuly za Hamáčka ODS. „Andrej Babiš nám dal za pravdu v tom, co říkáme už několik týdnů. Bohužel pozdě. Stát je na krize dobře připraven, jen je třeba řídit se pravidly pro zvládnutí mimořádných situací a nepředvádět populistické divadlo a mikromanagement,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala. Také podle něj měl Hamáček vést štáb od počátku. „Svévolným a chaotickým rozhodováním premiéra jsme ztratili mnoho cenného času,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala

Rovněž předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že Hamáček měl vést štáb rovnou. „A to od začátku celé krize, kdy měl být štáb aktivován. To se mělo stát o 14 dní dříve, než se stalo ve skutečnosti, tedy když byl v ČR první potvrzený případ nákazy,“ uvedla. Zpoždění a změny také připisuje Babišovi. „Evidentně cítil příležitost z celé krize vyjít jako hrdina, ale naopak se ukazuje čím dál víc, že jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla,“ odkázala na někdejší předvolební slogan Babišova hnutí ANO. Od změny v čele štábu si Adamová slibuje hlavně „nápravu škod“.

Předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana kabinet ANO a ČSSD toleruje, považuje změnu za premiérovu záležitost a za ústavně korektní z pohledu organizace práce. „Je to při dobré koordinaci distribuce ochranných prostředků žádoucí. A doufám, že z pohledu řešení epidemiologických rizik zůstane profesor Prymula rozhodující autoritou,“ uvedl.

Podpora OSVČ odložena

Kabinet na pondělní schůzi odložil schvalování návrhu ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), podle kterého by měly OSVČ dostávat 15 tisíc korun měsíčně po dobu omezení jejich podnikání způsobeného pandemií koronaviru. „Nebylo to domyšlené legislativně,“ uvedl Babiš.

K problematice by se vláda měla vrátit v úterý, kdy by měla mimo jiné projednávat rovněž otázky týkající se kurzarbeitu.

Úlevy pro podnikatele

Podnikatelé, kteří museli kvůli vládním opatřením zavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného až o šest měsíců, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podpora vlády pro zaměstnavatele je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy nedostatečná. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru, které stát v boji proti šíření nákazy zavedl, očekává ke konci března masové propouštění. Prouza to v pondělí uvedl na twitteru. Vláda chce zabránit propouštění například zavedením kurzarbeitu, který projedná v úterý. Na absenci konkrétních informací pro živnostníky a zaměstnavatele upozornila také Hospodářská komora ČR.

„Propouštění už bohužel běží, masová vlna přijde dnes a zítra. Důvod? Podpora vlády je naprosto nedostatečná. Z každé poskytnuté stokoruny si vláda obratem stáhne zpátky 34 Kč na sociální a zdravotní pojištění. A firmám, které platí své lidi slušně, stát přispěje jen malou část nákladů,“ napsal Prouza.

Ministerstvo práce žádá vládu na kurzarbeit o šest miliard korun. Kurzarbeit obsahuje program na podporu zaměstnanosti s názvem Antivirus a zahrnuje pět druhů příspěvků od státu na mzdy podle důvodu omezení výroby či služeb.

Prouza kritizuje, stejně jako prezident HK ČR Vladimír Dlouhý, také to že informace k poskytovaným podporám jsou nedostatečné. Vláda by je podle něj měla dát na jedno místo, jasně a přehledně. „Zatím vidíme přesný opak - vznikají nové a nové weby, na každém je něco, občas i protichůdné informace, chybí vzájemná provázanost. To šlo pochopit před třemi týdny,“ uvedl šéf svazu obchodu.

Malé děti bez roušek

Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který platí od 19. března, se nově nebude vztahovat na děti do dvou let věku a řidiče, kteří jsou v motorovém vozidle sami. Na zasedání toto usnesení schválila vláda, informoval na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle ministra výjimka vznikla po konzultaci s odborníky. Poměrně dlouho se diskutovala smysluplnost nošení v roušky v takových případech, uvedl Vojtěch. Kabinet rovněž potvrdil výjimky umožňující doprovod u porodu u handicapovaných rodiček či cizinek, které potřebují tlumočení, řekl Vojtěch.

Omezení pohybu

Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády volbu 11. dubna vysvětlil tím, že poté má přestat platit stav nouze vyhlášený 12. března vládou. „Budeme 7. dubna žádat Sněmovnu, aby nám ten stav prodloužila. V momentu, kdy to udělá, uvidíme na jak dlouho, potom ten stav (omezení volného pohybu) prodloužíme,“ uvedl premiér. Cílem kabinetu podle něj zůstává co nejčasnější návrat do normálního stavu.

Vicepremiér a nový šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) doufá, že Sněmovna nouzový stav prodlouží rovnou do 30 dnů. „Jinak půjdeme do Poslanecké sněmovny dvakrát, těch 30 dnů budeme potřebovat,“ řekl Hamáček.

Opatření omezující volný pohyb se nevztahuje například na cesty do zaměstnání, na nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení, dobrovolnickou či sousedskou výpomoc, na pobyty v přírodě nebo parcích a pro účast na pohřbech.

Lidé mají podle nařízení, které má formu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, omezit kontakty s dalšími osobami na nezbytně nutnou míru a pobývat na veřejně dostupných místech maximálně ve dvou. Výjimka platí pro členy domácnosti, výkon povolání či podnikatelské činnosti a účast na pohřbu. Lidé by také měli zachovávat při vzájemném kontaktu alespoň dvoumetrový odstup, pokud je to možné. Česko bylo v polovině března po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila kvůli koronaviru k omezení pohybu obyvatel.

Úřady před posledními dvěma víkendy také důrazně doporučovaly lidem zákaz volného pohybu dodržovat a omezit návštěvy chat a chalup. Pokud byla jejich cesta nezbytná, měli se lidé zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele. Hamáček uvedl, že o nadcházejícím víkendu bude policie ještě důsledněji kontrolovat tato opatření a zaměří se i na pohyb osob ve volné přírodě. O uplynulém víkendu totiž docházelo k řadě situací, kdy se v přírodě utvářely skupiny lidí či někteří z občanů vyráželi na procházky bez roušky.

Karanténa pro navrátilce

Do povinné dvoutýdenní karantény bude muset s výjimkami každý, kdo se vrátí do České republiky, informoval Hamáček. Kabinet tak reaguje na zhoršení koronavirové pandemie ve světě. Dosud se povinnost karantény týkala pouze lidí vracejících se z rizikových destinací, na kterém je 19 zemí, mimo jiné USA, Španělsko, Itálie, Německo, Rakousko, Francie, Austrálie nebo Velká Británie.

Usnesení má podle Hamáčka celou řadu výjimek. Jednou z nich jsou takzvaní pendleři, kteří pracují v Německu a Rakousku ve zdravotnictví, sociálních službách nebo v záchranných složkách. Ostatní pracovníci v těchto zemích nemohou vyjet za hranice na méně než 21 dní a po návratu do Česka je čeká karanténa. Výjimku mají také například diplomaté nebo lidé transportující plazmu či krev.

Dosud platná pravidla pro návrat z rizikových zemí nakazovala karanténu dospělých i dětí, kteří jsou občany České republiky, a cizincům s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území Česka. Pro ostatní jsou hranice zavřené. Nově stanovená pravidla se také týkají občanů ČR a cizinců s pobytem nad 90 dnů.

Zavřené obchody a služby

Vláda v pondělí také prodloužila do soboty 11. dubna zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Původně platil do středečních 06:00. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Původně usnesení o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb kabinet přijal v sobotu 14. března v noci. Týká se i například kadeřnických a kosmetických salonů. Den poté vláda usnesení aktualizovala a vyňala ze zákazu další odvětví, jiná ale omezila. Zákaz se tak týká také provozu autoškol, taxislužeb s výjimkou těch, které rozvážejí potraviny, a těch, které řídí osoby s oprávněním, nebo provozu samoobslužných prádelen a čistíren.

Liduprázdné nákupní centrum na Černém mostě v Praze.

Minulý týden ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření aktualizovalo, od pátku se tak zákaz nevztahuje na zámečnictví, opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost, myčky automobilů a pohřebiště. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v sobotu uvedl, že pokud nebude vývoj epidemie „razantně stoupající“, mohly by po Velikonocích například otevřít některé obchody nebo kadeřnictví.

Úlevy za nájemné

Podnikatelé, kteří museli kvůli nařízení vlády uzavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného až o šest měsíců, tedy do září. Dlužné nájemné budou následně moci splácet v dalším období, a to až dva roky. Po pondělním jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Návrh opatření bude připravovat Havlíček spolu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). V následujících dnech či maximálně týdnech opatření v konečném znění předložení ke schválení vládě. O záměru připravit tuto úlevu podnikatelům informoval Havlíček odpoledne na svém twitteru.

Vzorem pro opatření má být podle Havlíčka německý model, který toto umožňuje. Firmy v Německu musejí prokázat, že se kvůli koronaviru dostaly do neschopnosti splácet nájemné a mohou požádat o jeho odložení na tři plus tři měsíce, vysvětlil Havlíček.

Restaurace ještě neotevřou

Restaurace zůstanou uzavřené do soboty 11. dubna. Vláda prodloužila zákaz, který původně platil do středy. Zákaz se netýká například výdeje jídla okénkem nebo prodeje s sebou bez vstupu do provozovny. Omezení neplatí také pro provozovny, jež neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb nebo vězeňských zařízení.

Vláda původně rozhodla o uzavření restaurací v sobotu 14. března v brzkých ranních hodinách. Restaurace mohou kromě výdeje okénkem jídlo také rozvážet. Zákaz se týká i hospod, pivnic, barů, vináren, kaváren či cukráren. Společně s nimi byly uzavřeny i herny a kasina.

Do povinné dvoutýdenní karantény bude muset s výjimkami každý, kdo se vrátí do České republiky. Kabinet tak reaguje na zhoršení koronavirové pandemie ve světě. Dosud se povinnost karantény týkala pouze lidí vracejících se z rizikových destinací, na kterém je 19 zemí, mimo jiné USA, Španělsko, Itálie, Německo, Rakousko, Francie, Austrálie nebo Velká Británie.

Dosud platná pravidla pro návrat z rizikových zemí nakazují karanténu dospělých i dětí, kteří jsou občany České republiky, a cizincům s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území Česka. Pro ostatní jsou hranice zavřené. Nově stanovená pravidla se také týkají občanů ČR a cizinců s pobytem nad 90 dnů.

Autor: