Hlavní obsah

Měli jsme víc spořit, rezerva nám teď chybí, litují mnozí Češi

Novinky, bab

V současné době víc než kdy jindy budou mnozí z nás potřebovat finanční rezervu. Bohužel, jak ukazují aktuální průzkumy, nemalá část české populace buď žádný finanční polštář nemá, nebo s ním vystačí jen pár měsíců. Mnozí Češi tak litují, že nemají v současné době naspořeno víc peněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Finanční experti již delší dobu doporučují, aby byly české domácnosti připraveny i na situaci, kdy budou po určitou dobu žít z úspor. V takovém případě by lidé měli mít k dispozici finanční zásobu ve výši nutných výdajů na minimálně tři, ideálně šest měsíců.

„V současné době si začínáme uvědomovat, že karanténní opatření kvůli koronaviru budou mít výrazné dopady na domácí rozpočet velké části obyvatel. Podle aktuálních odhadů postihne výpadek příjmu více než 400 tisíc lidí, přičemž velká část z nich jsou ti, kteří pracovali v gastronomii, službách souvisejících s cizineckým ruchem, prodávali v obchodech, dělali příležitostné práce na dohodu nebo provozovali drobné živnosti. A právě to jsou skupiny obyvatel, které velkou finanční rezervu většinou nemají,“ uvedl Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Téměř polovina Čechů (45 procent) oslovených v březnovém průzkumu agentury Ipsos pro Modrou pyramidu uvedla, že lituje, že v současné době nemá dostatečně naspořeno.

Vláda chce živnostníky odškodnit 15 tisíci měsíčně

Koronavirus

Pětina nevystačí ani měsíc

Průzkum také ukázal, že s naspořenou finanční rezervou by jen čtvrtina Čechů dokázala přežít alespoň půl roku. Tři z deseti oslovených by zvládli z úspor žít aspoň tři měsíce, na měsíc rezerva postačí další čtvrtině lidí. Ovšem každý pátý se svými financemi vůbec nevystačí, rezerva jim chybí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak dlouho Česi vystačí s finanční rezervou

„I toto nelehké období, které nyní v souvislosti s šířením nákazy koronaviru prožíváme, s sebou logicky přináší otázku financí a zda mají lidé pro všechny případy naspořeno. Z našeho průzkumu jsme zjistili, že skoro 20 procent lidí by s financemi nevystačilo. Jednalo se především o mladé lidí do 35 let,” doplnil Pavel Jirák, generální ředitel Modré pyramidy.

I průzkum portálu Profesia.cz ukázal, že mnozí lidé na tom nejsou s tvorbou finanční rezervy nijak slavně. Každý šestý oslovený s příjmem vůbec nevystačí, využívá kontokorent či si bere krátkodobé půjčky. Dva z pěti oslovených uvedli, že žijí jen od výplaty k výplatě a jen každý sedmý má k dispozici rezervu ve výši doporučované odborníky.

Schillerová chce plošně pozastavit splácení půjček a hypoték

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám