Hlavní obsah

Znečištěné a zaplavené území chtějí architekti proměnit v kvetoucí univerzitní areál

Novinky, Jana Nesvadbová

Kampus bangladéšské univerzity v Dháce bude co nevidět větší. Nově k němu přibyde zaplavovaná část města, která je silně znečištěná. Podle návrhu architektů ze singapurského studia WOHA se právě toto území má stát kvetoucím prostředím, které budou moci obyvatelé města využívat jako park a studenti zde získají příjemné zázemí pro své studium. Součástí projektu je 13podlažní budova s běžeckou dráhou na střeše.

Foto: Obilia

Korzo vede kolem zalesněné plochy.

Článek

Příkladem pro ostatní města v zemi se má stát projekt na rozšíření areálu univerzity BRAC v bangladéšské Dháce. Znečištěné území chtějí architekti proměnit ve veřejný park a vybudovat zde novou budovu pro potřeby školy.

Tak, jak je to u podobných objektů ve světě čím dál častější, i její zdi mají být zelené a pomáhat tak s čištěním vzduchu ve městě.

Zároveň má zeleň snižovat teplotu v bezprostředním okolí stavby. Kompletní proměna zaplavovaného a znečištěného území v prostor, který bude sloužit i všem obyvatelům města, je v souladu se zaměřením soukromé univerzity, jejímž hlavním cílem je „vštěpovat svým studentům závazek pracovat na národním rozvoji“.

Rodina se stala dobrovolně pokusnými morčaty - bydlí v domě pod kupolí

Tipy a trendy

Pro představu, projekt zahrnuje plochu o velikosti 2,16 hektarů. Ta je rozdělena na dvě zóny, již zmiňovaný park a budovu. Inspiraci pro takové uspořádání brali architekti ve známém mangrovníkovém lese Sundarbans, kde jsou také dvě úrovně života - pod vodou a nad vodou.

V tomto případě je spodní patro na úrovni terénu prostor veřejný, zatímco interiér budovy, horní patro, je prostor soukromý. Je vyhrazen plně k dispozici studentům.

Stavba s celkovou výškou 46 metrů a plochou podlah 88 tisíc čtverečních metrů je rozdělena na devět nadzemních a čtyři podzemní podlaží. Pod zemí jsou nevýukové prostory, je zde menza, knihovna, technické zázemí budovy, administrativa a podobná zařízení, včetně velkého fóra určeného ke společnému setkávání studentů.

Nad zemí je sedm podlaží vyhrazených jako učebny a další přednáškové místnosti. Nejvyšší dvě patra pak zabírají laboratoře. Bez využití nezůstane ani střecha budovy. Zde bude zelený park, 450 m dlouhá běžecká dráha, plavecký bazén a hřiště na kriket. Vše pak zastřeší solární panely.

Foto: Obilia

Na střeše nové budovy bude běžecká dráha, plavecký bazén i hřiště na kriket. To vše budou zastřešovat solární panely.

Architekti při volbě pohledových materiálů v budově akcentovali především snadnou údržbu. Proto vybrali kombinaci přiznaného betonu, terakotových obkladů a zeleného skla.

Areál parku, jenž má být oázou s jezerem a obklopovat jej má svěží bambusová hradba, je zamýšlen jako veřejný prostor a zároveň srdce univerzity. Zahrnuje řadu komerčních a maloobchodních jednotek lemujících hlavní vchod, výstavní galerii, 700místnou posluchárnu, víceúčelovou halu, jíž lze pro potřebu společenských událostí klimatizovat a při příležitosti halových sportovních klání ponechat větrat přirozeně.

Součástí je rovněž rozlehlá amfiteátrová aréna, dům pro hosty a ubytovna studentek. Modlitební a meditační prostor je záměrně odlišen od ostatních a je umístěn stranou, aby nabídl klidné místo pro tiché rozjímání a odpočinek. Propojovacím prvkem celého parku je zděná promenáda.

Venkovní knihovna a dětská postel se střechou - vila hýří skvělými nápady

Tipy a trendy

Projekt vzniká od roku 2011. Letos byl položen základní kámen nové budovy a ve druhé polovině příštího roku má být dokončen.

Anketa

Líbí se vám takovýto způsob využití zanedbané části města?
Ano, takhle by se to mělo dělat.
88,1 %
Asi je to tak správně.
4,4 %
Nevím, tomu nerozumím.
0,8 %
Moc mě to nenadchlo.
2,5 %
Ne, je to hloupost.
4,2 %
Celkem hlasovalo 708 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám