Tak špatné čtvrtletí hlavní evropský index ještě nezažil, dobře vydělat se ale dalo za oceánem

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Evropa by se mohla dostat z nejhoršího

Světová zdravotnická organizace oznámila, že zaznamenala známky stabilizace koronavirové pandemie v Evropě. Itálie, nejzasaženější oblast na kontinentu, ohlásila nejméně nových případů nákazy za téměř dva týdny- 4050. Země se ale potýká s horšící bezpečnostní situací na Sicílii, kde lidé organizovaně loupí v obchodech.

Smíšený výhled amerických akcií

Zatímco včera hlavní akciové indexy v USA vzrostly o více než tři procenta, nyní se situace jeví před zahájením obchodování jinak. Futures na tituly z indexu Dow Jones značí pokles o 0,4 procenta.

Rekordně špatný kvartál

Panevropský akciový index Stoxx 600 nejspíš zaznamená rekordně špatné čtvrtletí. Od začátku roku odepsal 24 procent své hodnoty, což je vůbec nejvíce od svého vzniku v roce 1998.

Nedařilo se ani takzvaným defenzivním investicím v podobě sázky na telekomunikace, farmaceutika či energetiku. Jejich ztráty jsou v průměru zhruba o deset procentních bodů nižší, pořád ale znatelné.

Vítěz doby koronavirové?

S bídou evropských parketů kontrastuje titul, který je součastí amerického indexu Nasdaq. Zavádění karantény a práce z domova zvýšilo hodnotu akcií videokonferenční aplikace Zoom od začátku roku na dvojnásobek.

Čínské továrny opět v provozu

Výrobní aktivita v miliardové zemi se opět rozjíždí. Vyplývá to alespoň z indexu nákupních manažerů PMI, který se v březnu dostal na úroveň 52 z rekordně slabých únorových 35,7 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.