Menu
TOPZINE.cz
Výtvarné umění

V den narozenin Vincenta van Gogha přišlo nizozemského muzeum o jedno jeho slavné dílo. Po pachatelích policie pátrá

Redakce

Redakce

31. 3. 2020

V pondělí ráno ukradli z nizozemského muzea Singer Laren nedaleko Amsterdamu obraz Jarní zahrada v Nuenenu do Vincenta van Gogha. Informovala o tom místní agentura ANP. V současné době je muzeum uzavřeno kvůli probíhající epidemii koronaviru. Zatím není jasné, zda si zloději nepřivlastnili ještě nějaká další díla.

Zvláštní shodou okolností by Vincent van Gogh právě 30. března slavil své narozeniny. Zda zloději věděli, jaký den si pro svou krádež vybrali nebo ne, můžeme jen spekulovat.

K loupeži mělo dojít kolem 3:15 ráno. Zatím neznámí pachatelé rozbili skleněné dveře. Spustil se sice alarm, ale než dorazila policie na místo, byli pryč.

„Jsem šokován a velmi naštvaný kvůli tomu, co se stalo,“ prohlásil po krádeži ředitel muzea Jan Rudolph de Lorm.

Muzeum Singer Laren slouží primárně k prezentaci děl z pozůstalosti amerického sběratele Williama Singera, který pochází z miliardářské rodiny pittsburghských ocelářů.

Muzeum odmítá pochybení

Vedení muzea okamžitě popřelo, že by bezpečnostní opatření selhalo nebo bylo nedostatečně. „Vše fungovalo, jak mělo. Naše zabezpečení je důkladné a podíleli se na něm odborníci z pojišťovny i špičkoví profesionálové z oblasti bezpečnosti,“ ubezpečil veřejnost Singer Laren, šéf nadace.

Policie nyní celou záležitost vyšetřuje a požádala všechny, kdo žijí v okolí muzea, aby polici poskytli záznamy ze svých bezpečnostních kamer, pokud je vlastní.

Muzeum už se jednou stalo objetí krádeže. Bylo to v lednu 2007, kdy zloději ukradli sedm soch včetně díla Myslitel od francouzského sochaře Augusta Rodina. Později se právě toto dílo vrátilo velice poničené. Pachatelé byli dva a v roce 2010 odsouzeni na takřka tři roky.

Obraz zobrazuje vzpomínku na malířovo dětství

Vzácný obraz z roku 1884 zobrazuje ženu nacházející se ve farní zahradě v nizozemském městě Nuenen. To se dnes nachází na předměstí Eindhovenu na jihu země. Pro Van Gogha mělo toto místo zvláštní kouzlo, protože tam bydlel s rodiči a na faře působil jeho otec jako pastor. Ředitel muzea, mimo jiné, vyzývá pachatele, aby s obrazem zacházeli nanejvýš opatrně, ať se může dříve nebo později zase vrátit do muzea a potěšit zraky lidí. Interpol zařadil ukradené dílo na seznam ukradených uměleckých děl.

Obraz Jarní zahrada byl do muzea zapůjčen z muzea v Groningenu pro výstavu Zrcadlo duše. Na ní mohli až do uzavření expozice návštěvníci vidět díla malířů, kteří tvořili ve stylu pointilismu, kubismu, expresionismu či neoimpresionismu.

„Vzali společnosti krásnou a dojemnou malbu. Je to pro všechny strašná zpráva, protože umění je právě o tom, že má být viděno a sdíleno, aby se lidé mohli inspirovat a uklidňovat,“ prohlásil Lorm.

Snad se ale dílo brzy vrátí tam, kam patří a nepoškozené.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

V den narozenin Vincenta van Gogha přišlo nizozemského muzeum o jedno jeho slavné dílo. Po pachatelích policie pátrá