Hlavní obsah

Pražští podnikatelé si zatím na peníze z Covid II nesáhnou

Novinky, ber, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program Covid II, který má pomoci podnikatelům postiženým opatřeními proti šíření koronaviru, zatím nemohou využívat Pražané. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je to proto, že podpora jde nyní z evropského programu, který není určen pro bohaté regiony, jako je Praha. Pomoci z jiných zdrojů by se Pražané mohli dočkat zhruba v polovině dubna.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„V první výzvě Covidu II, kde jsou asi dvě miliardy, prostředky pro Pražany nejsou,” sdělil Novinkám Havlíček.

Důvodem je, že jde o evropské peníze z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který neumožňuje dávat peníze malým a středním firmám v bohatých regionech. „Praha do toho teď spadá,“ uvedl Havlíček.

Program Covid II by měl být spuštěn ve čtvrtek 2. dubna. Pražané by se podle ministra měli dočkat při dalších výzvách, kdy půjde podpora v rámci Covid II z jiných peněz. „Očekáváme, že na ně budeme mít prostředky mezi 10. a 15. dubnem,“ sdělil Havlíček.

Havlíček: Bude COVID III, do záruk dáme dalších deset miliard

Koronavirus

„Domlouváme to s hlavním městem Praha. Musíme na každou výzvu využívat jiné zdroje," vysvětlil Havlíček s tím, že prostředky pro Prahu se našly i v předchozím úvěrovém programu Covid I.

Covid I nabízel půjčky ve výši od 500 tisíc do 15 milionů korun do 90 procent prokázané škody, bez úroků a poplatků, se splatností až dva roky a odkladem splátek až 12 měsíců. Za úvěry komerčních bank ručila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Ta žádosti v tomto programu již pozastavila.

U programu Covid II, v rámci nějž by měly být poskytnuty podnikatelům úvěry celkem až za 20 miliard korun, se ČMZRB zaručí až do 80 procent jistiny za úvěr poskytnutý komerční bankou. ČMZRB má ručit za úvěry komerčních bank ve výši až 15 milionu korun. Podnikatelé mohou také žádat o příspěvek až milion korun na úhradu úroků.

Podnikatelé mohou žádat o úvěry na zaplacení provozních nákladů, tedy mezd, nájmů, energie, dodavatelsko-odběratelských faktur nebo na nákup surovin.

Havlíček: Na odhady vývoje ekonomiky je brzy

Domácí

Postup ministerstva kritizuje ekonom skupiny Natland Petr Bartoň. „Vyloučení Prahy z první výzvy programu Covid II není vedeno žádným ekonomickým argumentem. Vláda poškodí Prahu, a tím i zbytek republiky jen proto, aby mohla následně tvrdit, že zvládla dočerpat evropské dotace,” uvedl.

„To z ekonomického pohledu nedává absolutně žádný smysl. V Praze sídlí spousta firem s celostátní působností. Vyloučením Prahy se vyloučí i velká část zbytku ekonomiky,” vysvětlil.

Pražské firmy podle něj budou patrně postiženy relativně více, neboť v běžných časech obsluhují i mimopražské dojíždějící za prací – ze středních Čech i vzdálenějších oblastí.

„Nyní je tedy vládní karanténa postihne ztrátou nejen pražských, ale i přespolních zákazníků. Protože mají pražské firmy nastavenu zaměstnanost právě na tuto vyšší úroveň poptávky, hrozí právě v Praze mnohem větší ztráty zaměstnanosti a ekonomické škody,” dodal Bartoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám