Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Co dělají herci ve volném čase? Švandovo divadlo pokračuje a točí povzbudivá videa

Švandovo divadlo - Marie Štípková. foto: ŠVANDOVO DIVADLO

PRAHA - Pražské Švandovo divadlo na Smíchově nechce ztratit kontakt s diváky. Herci i štáb divadla se tak rozhodli průběžně točit videa pro dobrou náladu. Ta mohou mít něco společného s divadlem, ale třeba také vůbec nemusí. Videa bude divadlo umísťovat na sociální sítě a svůj kanál na serveru YouTube.
  14:00

„Krátké povídky, glosy, zamyšlení i jeden experimentální povídkový seriál vytvoří přímo pro náš video kanál zajímaví čeští básníci, autoři a dramatici; ztvární je herečky a herci našeho souboru. Každý přispěje podle svých možností, nápadů, kondice a tak, jak nám situace dovolí,“ uvádí Martin Františák.

Švandovo divadlo - markýza.
Švandovo divadlo - Anna Stropnická.

Během následujících týdnů se tak diváci mohou těšit na program čtyř video sekcí. Na každý všední den se na Facebooku chystají Perličky na dně - krátká osobní videa hereček a herců, ve kterých podělí o svoje zkušenosti i postřehy z dní, kdy se s publikem nemohou potkávat v hledišti. Každou středu navíc Facebook Švandova divadla rozsvítí Písnička v podání Andrey Buršové.

Pondělí, středa a pátek bude patřit Obrazům dní, v nichž se divadlo přihlásí k dlouhodobé tradici uvádění původních českých dramat. Úterý a čtvrtek bude ve znamení Ligy sirotků, povídkového seriálu vyprávěného pěti hlasy z hereckého souboru. Autorský experiment postavený jako román na pokračování píše David Košťák, dramatik a zároveň dramaturg Švandova divadla.

„Liga sirotků je příběhem neobyčejně obyčejných lidí, kteří trpí společenskou izolací i mimo dny zmítané epidemií,“ prozrazuje Košťák. Každý týden vzniknou dvě nové epizody.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!