Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Čas ukáže, kdo měl pravdu, hájí česká vláda plošné nošení roušek. WHO tento postup zpochybnila

Městská policie v rouškách. (Ilustrační snímek) foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Původní zpráva
Praha - Český národ se stmelil nad šitím roušek poté, co vláda nařídila jejich povinné nošení, ale nedodala zásoby. Světová zdravotnická organizace (WHO) v plošném nošení roušek smysl nevidí. „Čas ukáže, kdo měl pravdu,“ říká ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.
  15:19

Česká republika a Slovensko jsou jedinými evropskými zeměmi, kde je všudypřítomné nošení ochranných roušek vyžadováno. Pod heslem „Moje rouška ochrání tebe, tvoje rouška ochrání mě“ se Českem přehnala vlna domácí lidové tvořivosti. V pondělí koordinátor krizové pomoci Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan plošné užívání roušek zpochybnil: nic podle něj nenasvědčuje tomu, že se jejich nošením něco získá, naopak mohou být rizikem při nesprávném snímání. Roušky má podle WHO nosit jen ten, kdo je nakažený, případně s nakaženým přichází do styku.

WHO nedoporučuje povinné nošení roušek u nenakažených. Přináší riziko a nepomáhají, tvrdí organizace

„Není to úplně korektní informace. WHO vydává řadu prohlášení, která jsou možná motivována trochu politicky. Politika zatím je, že je celosvětově nedostatek ochranných prostředků a oni to připouští. Snaží se, aby ochranné prostředky dominantně zůstaly pro zdravotníky,“ řekl ČT náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ocenil aktivity českého národa, díky němuž máme látkové roušky a tudíž nezpůsobují nedostatek na trhu.

Odborné důvody pro plošné nošení roušek jsou poměrně jasné. „Nechráníme sebe, chráníme své okolí. Stačí jakákoliv bariéra, která snižuje vylučování aerosolu minimálně o 80 procent. Když budeme všichni nosit roušky, pomíjí argument WHO, tedy že by mohly být dramaticky kontaminovány ze zevního povrchu a že bychom se při jejich svlékání nakazili. Takže základní důvod je, abychom aerosol nešířili kolem sebe,“ uvedl Prymula.

Podle předsedy krizového štábu Jana Hamáčka je vláda přesvědčená, že „když je zarouškovaná celá populace, rapidně klesá riziko kapénkové infekce.“ Zkušenosti z Asie dle něj ukazují, že státy, které byly schopné svou populaci ‚zarouškovat‘, mají podstatně nižší nárůst křivky než státy, jež povinné nošení roušek nezavedly. „Čas ukáže, kdo měl pravdu,“ míní Hamáček.

Nepoznáme, kdo je nemocný

Premiér Andrej Babiš pro Lidovky.cz poskytl vyjádření, v němž plošné nošení roušek obhajuje zejména proto, že je díky tomu při snímání roušky riziko mnohem nižší, než když ji nosí pouze někteří. 

„Roušku podle WHO má nosit pouze nemocný, to však nepoznáme, virus se vylučuje až 2,5 dne před výskytem klinických příznaků, řada osob má bezpříznakový průběh,“ napsal Andrej Babiš. „Pokud bychom nevycházeli, byl by opravdu zdroj přenosu pouze v rodině, my však zákaz vycházení nemáme,“ naráží na fakt, že podle WHO k přenosu viru dochází nejčastěji v rodině.

Dodal, že pokud se Michael Ryan jako oficiální autorita vyjádří v tom smyslu, že ‚vir se nevyčerpá sám od sebe, je třeba ho unavit úsilím v oblasti veřejného zdravotnictví‘, je těžké brát celé doporučení seriozně. „WHO řadu doporučení modifikuje politicky, např. nedostatkem ochranných pomůcek, kdy průběžně snižuje nároky na ně,“ uvedl Babiš.

Právě český premiér o víkendu ‚dělal reklamu‘ českému snažení v boji s Covid-19 a na sociální síti Twitter vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby i on zavedl v USA povinné nošení roušky na veřejnosti. Za to ale premiér Babiš sklidil kritiku mezi uživateli Twitteru hlavně proto, že si Češi museli při shánění roušek pomoci převážně sami. Také video, které vyzývá lidi k nošení roušek, Babiš podle svých slov rozeslal většině lídrů evropských zemí.

Babiš: Chytré karanténě bude velet armáda, má porazit koronavirus. Je to cesta k normálnímu životu

Někteří odborníci upozorňují, že nepřiměřené užívání roušek může naopak škodit, zejména pokud se nedodržují hygienická pravidla. Dogmatické vynucování nasazení roušky při jakékoliv venkovní aktivitě by se také mělo řídit zdravým rozumem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tak v pondělí prohlásil, že například není nutné roušku nosit, pokud jede člověk sám v uzavřeném autě. Výjimku vláda udělila i dětem do dvou let. 

Také další evropské země přikazují nosit roušku – zatím pouze ve vybraných případech. V Rakousku si bez roušek lidé od středy nenakoupí, ve Slovinsku ji musí mít každý v jakémkoliv uzavřeném prostoru. Německo a Británie k povinným rouškám zatím nepřistoupily, přestože v opatřeních přitvrzují.  Hongkong nebo Singapur podle ČTK povinně požaduje nošení roušek u jedinců, kteří mají příznaky infekce dýchacích cest.