Hlavní obsah

Ztrátu dat Češi podceňují. Téměř polovina lidí soubory nezálohuje

Novinky, rim

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, jak důležitá je záloha dat. O soubory v počítači mohou lidé totiž přijít nejen po chybě hardwaru, ale také po útoku nějakého škodlivého kódu. Navzdory doporučením téměř polovina lidí svá data vůbec nezálohuje, ukázal průzkum antivirové společnosti Avast.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Z průzkumu vyplynulo, že dva z pěti Čechů nezálohují svá data ani soubory. Tím riskují jejich ztrátu, v případě že by byla zničena, nebo smazána,“ podotkli organizátoři průzkumu.

Data jasně ukazují, že více než polovina (54 %) lidí, kteří nezálohují, nemají údajně žádné dostatečně důležité soubory či data. Často si přitom neuvědomují, že mohou přijít klidně i fotky a videa z rodinných oslav a dovolených, které jim už nikdo nikdy nenahradí.

Více než čtvrtina dotázaných (27 %) se přiznala, že vůbec netuší, jak data zálohovat. 16 % lidí by chtělo zálohovat, ale vždy na to zapomenou. Dalších 9 % respondentů by údajně chtělo zálohovat, ale nemají na to čas.

Vyděračské viry útočí nebývalou silou. Obrana není snadná

Bezpečnost

Jak data zálohovat?

Právě to se ale může nepěkně vymstít, zálohu osobních dat by tak nikdo neměl podceňovat. Stačí totiž chyba paměťové karty nebo disku a všechny fotky a další soubory mohou být nenávratně pryč.

Dříve se velké popularitě těšilo vypalování dat na CD a DVD nosiče. To nicméně není příliš vhodné řešení, neboť se často stává, že především levnější nosiče nejsou po několika letech čitelné. Navíc optické mechaniky pomalu mizí nejen z notebooků, ale také z klasických stolních sestav.

Vhodnější je tak pro zálohování dat používat jiné záznamové médium. Jedním z řešení mohou být flash disky, ty nicméně nenabízí zas tak velké kapacity, a pokud ano, jsou velmi drahé. Daleko lepší variantou jsou tedy externí pevné disky, které nabízí kapacitu klidně i několik tisíc GB – a na takovém prostoru již člověk může uchovat solidní porci dat.

Pro lepší představu: flash disk s kapacitou 128 GB vyjde zhruba na 700 Kč, externí disk o formátu 2,5“ s kapacitou 1000 GB zhruba na dvojnásobek.

V každém případě by záloha měla být uložena na dvou různých místech, tedy kromě externího disku například i na pevném disku v počítači. Pokud jedna ze záloh selže, zůstávají fotografie stále ještě v bezpečí na druhém disku.

Flashky je už možné z USB vyškubávat. Microsoft změnil nastavení Windows

Software

Řešením může být cloud

Zajímavou alternativou pro disk může být ukládání dat do cloudu, tedy na internet. Data máte tak díky své vlastní on-line schránce neustále k dispozici, a to z jakéhokoliv koutu planety, kde je přístup k internetu. Mezi nejoblíbenější webová úložiště patří Dropbox, Tonido, Google Drive či One Drive.

S internetem ale vyvstává otázka bezpečnosti. Co je na síti, to je dostupné i ostatním. Na jednoduchá hesla příliš nespoléhejte, pokud si chráníte choulostivá data, komplexní heslo je opravdovou nutností. V rámci bezpečnosti je mnohem lepší volbou klasický disk, ke kterému má přístup jen právoplatný majitel.

Ani cloud navíc není zpravidla zadarmo. Například 5000 GB na Dropboxu vyjde případné zájemce na 250 Kč měsíčně, podobné ceny přitom mají i konkurenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám