Hlavní obsah

Na rande v hospodách zapomeňte. Až otevřou, budou uvnitř rozestupy 1,5 metru

Novinky, ren

Ačkoliv Česko za sebou ještě nemá největší nápor v počtu nakažených a koronavirus se rychle šíří, už nyní musí ministerstvo zdravotnictví souběžně řešit, kdy zruší omezení pohybu a zmírní současná striktní opatření. Náměstek zdravotnictví Roman Prymula si například dovede představit, že v hospodách bude u stolů jen omezený počet židlí a lidé od sebe budou sedět nejméně 1,5 metru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula

Článek

„Aktivity budeme postupně rozvolňovat tak, aby nedošlo zpětně k masovému šíření viru. Může dojít třeba k otevření služeb a malých provozoven za přísných opatření tak, aby tam nedocházelo ke kumulaci obyvatelstva. Některé řetězce už dnes třeba pouštějí omezený počet lidí a ti musí dodržovat rozestupy,” uvedl v České televizi náměstek Prymula.

Ke změně by podle něj mohlo dojít do konce dubna. Premiér už dřívě uváděl, že by rád, aby striktní opatření skončila po Velikonocích.

Prymula: Rychlá karanténa by mohla uspíšit uvolnění zákazů

Koronavirus

I když k rozvolnění dojde, tak se situace ale rozhodně nevrátí do starých kolejí. Pivo se skupinkou kamarádů si jen tak bez omezení v restauraci nedáte.

V hospodě rozestup 1,5 metru

„Bude požadavek na to, aby u stolů byl takový počet židlí, aby bylo možné udržovat rozestup 1,5 metru. Je to zásadní opatření, protože toto onemocnění se šíří na kratší vzdálenost. I tam, kde se nenosí roušky nebo nedodržují taková přísná opatření jako u nás, tak je toto opatření zafixováno prakticky ve všech zemích,” dodal náměstek Prymula.

Vláda prodloužila omezení volného pohybu, zavřené zůstanou i restaurace a obchody

Koronavirus

Omezení volného pohybu v Česku platí od 15. března a vláda ho nově prodloužila až do 11. dubna. V souvislosti s tím by lidé měli chodit pouze do práce, nakoupit a domů. Stále také platí, že zůstávají zavřené restaurace a až na výjimky i většina obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám