Modernistické stavby fotografoval čtrnáct let. Teď vydává knihu s jejich příběhy

Modernistické stavby fotografoval čtrnáct let. Teď vydává knihu s jejich příběhy
Dům Alsteens navrhl belgický architekt Renaat Braem v roce 1967. Je zasazen mezi stromy v obci Overijse, rezidenční oblasti s velkými rodinnými vilami, které jsou roztroušené po zalesněné krajině, píše ve své knize Adam Štech.
Braem navrhl dům pro slavného belgického politického karikaturistu, grafika a malíře Gerarda Alsteense. Organický design je vidět na zaoblených zdích a krbu z bílých cihel.
"Mnoho zapomenutých designérů a architektů se přestěhovalo do Austrálie z Německa, Francie, Československa, Bulharska, Maďarska, Rakouska nebo Polska. Stali se důležitými pro rozvoj australského modernismu," říká Štech. Jedním z takových architektů byl také hamburský rodák Hugh Buhrich, který v 60. letech působil v Sydney. Jeho nejdůležitější projekt v Austrálii je druhý dům, který postavil pro svou rodinu v Castlecrag, malebné rezidenční čtvrti v severním Sydney.
"Dům je postaven z betonu, skla a dřeva, i když jeho nejvýraznějším rysem je zvlněná dřevěná střecha pokrytá měděnými deskami, což budově dává plynulý organický charakter," vysvětluje teoretik.
Foto: Adam Štech
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
31. 3. 2020 16:25
Adam Štech je teoretik architektury, který miluje cestování a modernistické stavby. Posledních čtrnáct let jezdil po světě a dokumentoval různorodé domy 20. století. Mnohdy se přitom dostal i dovnitř. "Modernismus je neskutečně pestrý. Třeba cesta do Jižní Ameriky mi ukázala domy, na které bych jinde nenarazil," říká cestovatel, který vydává knihu příběhů zapomenutých staveb. Podívejte se.

Adam Štech o modernistických stavbách hovořil také v cyklu přednášek, které pořádalo Centrum architektury a městského plánování v Praze. Během koronavirové krize se lidé mohou na záznam podívat online.

 

Právě se děje

Další zprávy