Hlavní obsah

Nový koronavirus mohl infikovat lidi po léta, než zmutoval a stal se pandemickým

Novinky,

Vědci se stále snaží odhalit, jak se dostal mezi lidi nový koronavirus SARS-CoV-2 a proč je tak infekční. Obvykle se předpokládá, že se přenesl na lidi ze zvířat a pak už se šířil mezi lidmi. Existuje však i hypotéza, že se na lidi přenesl několikrát už dříve, ale v roce 2019 zmutoval, takže se stal mnohem nakažlivější, uvedl list The Daily Mail, který citoval autora teorie Francise Collinse.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rychlý test na koronavirus vyvinutý v Německu

Článek

List zmínil zprávu mezinárodního týmu vědců, zveřejněnou v časopisu Nature Medicine, že lidé byli dlouho v kontaktu s relativně méně nebezpečnou variantou koronaviru, který nakonec zmutoval. Tým, v němž byli experti ze Scrippsovy univerzity v La Jolle v Kalifornii, z Columbijské univerzity a z univerzit v Edinburghu, Sydney a Tulane, zmínil možnost, že podobně jako v případě příbuzné MERS se přenášel ze zvířat na lidi opakovaně. MERS se opakovaně nakazili lidé od velbloudů, i když rezervoárem nákazy jsou netopýři slujoví žijící mimo jiné v hrobkách faraonů.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V minulosti však onemocněli při nákaze Covid-19 jen jednotlivci nebo malé skupiny lidí. Pak ale virus zmutoval, změnil se jeho protein, jímž se navazuje na enzym ACE2 na povrchu buněk u lidí. Přes ACE2, virion (základní částice viru schopná infikovat hostitelskou buňku) proniká do nitra napadené buňky, v níž se se replikuje.

„Výsledkem postupných evolučních změn během let či pravděpodobně dekád nakonec dosáhl schopnosti se přenášet z člověka na člověka a způsobovat vážnou, často život ohrožující nemoc,“ uvedl ředitel Amerických národních zdravotních institutů (NIH) Francis Collins.

Foto: Reuters

Přesto se za pravděpodobnější považuje varianta, že virus zmutoval u zvířat a loni v listopadu se poprvé přenesl na lidi a dále se mezi nimi rychle šířil.

Kombinace viru z netopýra a luskouna

Vědci z Minnesotské univerzity v článku zveřejněném v časopisu Nature srovnali genetickou informaci koronaviru SARS-CoV-2, který způsobil pandemii Covid-19, s koronaviry u netopýrů a luskounů. Zjistili, že všechny kmeny se navazují na stejný enzym angiotenzin konvertázu (ACE2), přes který pronikají do buňky hostitele a v ní se replikují. Podle nich to jasně ukazuje, že se se virus způsobující Covid-19 přenesl z netopýrů na lidi, popřípadě přes luskouny působící jako zprostředkovatelé nákazy.

„Vypadá to, že SARS-CoV- 2 by mohl být kombinací virů z netopýrů a luskounů,“ uvedl virolog z New Orleans Robert Garry. Podobnost SARS CoV-2 s viry netopýrů a luskounů také podle něj jednoznačně poukazují na jejich přirozený původ a vyvracejí konspirační teorie, že byl uměle syntetizován v laboratoři jako biologická zbraň.

„Je to jen další přenos ze zvířat na lidi,“ uvedla molekulární epidemioložka z Basileje Emma Hodcroftová. „Je to nejjednodušší vysvětlení toho, čeho jsme svědky,“ dodala.

Podle webu ScienceNews zřejmě došlo jen k jednomu přenosu ze zvířete na člověka a virus se pak hned šířil mezi lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám