Operátora už změníte snadněji. Musí vrátit i kredit

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 1. 4. 2020 | 8 komentářů
Od dubna platí nové podmínky. Levněji, snadněji a rychleji opustíte nejenom mobilního operátora, ale třeba i poskytovatele internetu nebo kabelové televize.
Operátora už změníte snadněji. Musí vrátit i kredit

Mobilního operátora od dneška změníte snadněji. Pomůže tomu novela zákona o elektronických komunikacích, která začíná platit právě 1. dubna.

Výrazně snižuje nebo i zcela ruší pokuty za výpověď smlouvy se závazkem, zrychluje přenos čísla ke konkurenci a nechává celý proces na novém operátorovi. Změny platí i pro dříve uzavřené smlouvy.

Při změně operátora tedy můžete všechno nechat na tom, pro něhož jste se nově rozhodli. Novela zavádí možnost takzvaného one-stop-shopu. Díky tomu odpadá pro zákazníky operátorů veškerá administrativa.

Potřebujete k tomu jenom znát takzvaný ověřovací kód, který operátoři museli k vašim smlouvám doplnit. Operátoři vám ho sdělí na svých infolinkách nebo ho najdete po přihlášení na váš účet na jejich webu či v aplikacích.

Anketa

Kolikrát jste už měnili operátora?

„Všichni naši zákazníci získali ověřovací kód účastníka již před měsícem a najdou ho ve své e-mailové schránce na webu Můj T-Mobile. O této skutečnosti jsme je informovali i v posledním vyúčtování. Ověřovací kód si mohou vyžádat i v na infolince či v prodejnách,“ říká například Martina Kemrová, mluvčí T-Mobile. „Při nové aktivaci čísla dostane zákazník tento ověřovací kód automaticky v příloze smlouvy,“ dodává Kateřina Šantorová, mluvčí Vodafonu.

Kód sdělíte novému operátorovi a ten všechno vyřeší za vás. A to rychle. Ve lhůtě jednoho pracovního dne musí informovat starého operátora, že ho opouštíte. Spolu s ním pak v příštích dvou pracovních dnech musí provést všechny nezbytné kroky tak, aby mohla být smlouva ukončena. Služba pak bude následující den aktivována u nového poskytovatele.

Nejrychleji tak s novým operátorem budete volat čtvrtý den od žádosti o převod. Doteď byla lhůta desetidenní.

Jak to bude v praxi?

Nejrychleji čtvrtý den, nejpomaleji šestý. Projděte si situace, které v praxi mohou nastat při převodu čísla.

1) Účastník požádá přejímajícího poskytovatele služby o zajištění přenesení telefonního čísla v pondělí. Ten má informovat opouštěného poskytovatele nejpozději do jednoho pracovního dne - učiní tak v úterý. Během středy a čtvrtka plyne lhůta pro zajištění nezbytných úkonů. Následující den je pracovní (pátek), a tento den tedy dojde k aktivaci služby u přejímajícího poskytovatele

2) Účastník požádá přejímajícího poskytovatele služby o zajištění přenesení telefonního čísla v pondělí a přejímající poskytovatel ještě ten samý den informuje opouštěného poskytovatele. Lhůta pro zajištění nezbytných úkonů pak běží v úterý a ve středu. K aktivaci služby u přejímajícího poskytovatele dochází ve čtvrtek.

3) Účastník požádá přejímajícího poskytovatele o zajištění přenesení telefonního čísla ve středu a přejímající poskytovatel informuje opouštěného ve čtvrtek. V takovém případě k aktivaci služby u přejímajícího poskytovatele dojde v úterý, protože lhůta dvou pracovních dnů připadá na pátek a pondělí.

4) Účastník požádá přejímajícího poskytovatele služby o zajištění přenesení čísla v úterý, a přejímající poskytovatel informuje opouštěného ve středu. Během čtvrtka a pátku plyne lhůta pro zajištění nezbytných úkonů. K aktivaci služby u přejímajícího poskytovatele dojde v pondělí, které je prvním pracovním dnem následujícím po uplynutí lhůty dvou pracovních dnů.

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Výrazně k lepšímu se změnily i podmínky pro to, kdy si operátoři mohou účtovat pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou. Nově ji mohou vybírat, jen když jim klient odejde v prvních třech měsících po podepsání smlouvy.

Pokuta se navíc výrazně snížila – z dosavadních dvaceti na pět procent ze zbývajícího závazku do konce trvání smlouvy. Když tedy máte měsíční paušál 700 korun a vypovíte dvouletou smlouvu ve třetím měsíci, zaplatíte nově pokutu 735 korun místo skoro tří tisíc.

Dál naopak platí, že když jste ke smlouvě na dobu určitou získali třeba telefon nebo modem za zvýhodněnou cenu, tak za ně při předčasné výpovědi budete muset doplatit.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Výrazné zlepšení novela přináší živnostníkům a dalším podnikatelům. Ti nově získávají vůči operátorům stejné postavení jako běžný spotřebitel. Až doteď přitom přitom operátoři běžně účtovali podnikatelům například pokuty za předčasné ukončení smlouvy ve výši 100 procent zbývajících měsíčních tarifů.

Novela také nařizuje, aby operátoři nově vraceli případný nevyčerpaný kredit, pokud o to klient do 30 dnů od vypovězení smlouvy požádá.

„Nové podmínky platí pro všechny smlouvy o poskytování služeb elektronických komunikací, tedy i pro smlouvy uzavřené před dubnem a pro smlouvy na další typy služeb jako například na smlouvy o internetovém připojení, kabelových nebo satelitních televizních službách,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Změny přinesla loni schválená vládní novela, kterou podpořili i opoziční poslanci. Zákonodárci si od ní slibují, že zlevní mobilní služby v Česku.

Měla sloužit i jako lákadlo pro nového silného operátora, který by vzešel z chystané aukce. Ta se ale odkládá jednak proto, že žádný nový silný zahraniční hráč nejevil o vstup do Česka zájem, jednak proto, že kvůli sporům o aukci s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem nedávno skončil šéf Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák. Ten také dlouhodobě bojoval za vstřícnější podmínky pro klienty operátorů.


Už jste to četli?


Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+126
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2020 21:34, Honza

Konečně nějaká pozitivní zpráva, jen ještě mít operátory s rozumnou nabídkou.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2020 9:01, pag

V čase vymírání lidstva to je opravdu důležitý výdobytek.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services