Nakažených v ČR rychle přibývá: 3330 případů COVID-19, počet obětí vzrostl

Nemoc COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, si v Česku vyžádala život dalšího seniora. Počet úmrtí v nemocnicích na toto onemocnění tak stoupl na 32. Případů nákazy je k dnešnímu ránu 3330. Za úterý se zvýšil o 307. Testů bylo v úterý provedeno za jeden den dosud nejvíc, víc než 6200. Vyléčených zůstává 45. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nový zemřelý pacient se zařadil mezi úterních šest obětí nemoci. Polovina z nich byla z Prahy, po jednom z Olomouckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Ze všech 32 zemřelých tvoří téměř 90 procent senioři nad 60 let, víc než polovina úmrtí je v Praze.

Denní nárůst o 307 nemocných je druhý nejvyšší. Více pacientů přibylo jen minulý týden v pátek, konkrétně 373. Odhalených případů bývá obvykle víc, pokud se víc testuje, což se ukázalo také v úterý. Úterních 6206 testů převýšilo dosavadní denní maximum 5247 testů z minulého pátku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci řekl, že proti pondělku testů přibylo zhruba o tisíc. Celkem bylo dosud provedeno 55.017 testů včetně opakovaných u stejného člověka.

Ve vážném stavu v nemocnici bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví k úterý 70 lidí, počet hospitalizovaných přesáhl tři stovky. Zhruba čtvrtina lidí, kteří byli v nemocnici, se uzdravila nebo byli propuštěni do domácí péče.

Nejvíc nemocných je v Praze, téměř 900, následuje Středočeský kraj s více než 430 nakaženými. Nejméně, kolem stovky případů, mají Královéhradecký, Jihočeský a Liberecký kraj. V hlavním městě je nákaza také nejvíce rozšířená vzhledem k počtu obyvatel. Na 100.000 lidí zde připadá víc než 60 nemocných. Naopak nejméně je to v Jihomoravském kraji, kde je na 100.000 obyvatel méně než 16 případů.

V Česku se podle údajů hygienických stanic nakazilo 83 procent nemocných, zbytek v zahraničí, zejména v Rakousku a Itálii. Většinu nakažených stále tvoří muži, ale jejich podíl se snížil. Nejvíce lidí s nemocí COVID-19 je ve věku mezi 45 a 54 lety, téměř pětina. Na děti do 14 let připadá zhruba 5,5 procenta. Seniorů nad 65 let, kteří jsou považováni za koronavirem nejvíce ohroženou skupinu, je mezi nemocnými téměř 17 procent.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 34 minutami

před 39 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy