Hlavní obsah

Na mši jako do autokina. Americký pastor vyzrál na omezení setkávání kvůli koronaviru

Jak jít do kostela a zároveň se nepotkávat s ostatním lidmi? Pastor v texaském San Antoniu na to vyzrál a uspořádal „auto-mši” na parkovišti. První na světě s takovým nápadem ale nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Bohoslužby na parkovištích se pořádají na řadě míst ve Spojených státech, ukazuje cedule z jiné farnosti z 29. března 2020.

Článek

Převážně ateistickému Česku to může připadat zvláštní, ale v USA je to nakonec docela normální věc. Kombinuje totiž dvě pro Američany typické činnosti - bohoslužby a vyřizování všeho možného, aniž by člověk vystoupil z auta. O čem je řeč? O mši kostela Gateway Fellowship v San Antoniu v Texasu, kterou pastor vedl ze střechy budovy.

Konala se v neděli 22. března ráno a lidé ji poslouchali ve svých autech z rádia. Sloužící měl malý vysílač a na konkrétní frekvenci přenášel svá slova do aut. A věřící se účastnili - pro zvolání „Amen” blikali dálkovými světly, či zapnutím stěračů znázorňovali, že uctivě zvedají obě ruce.

Mše se opakovala i v neděli 29. března a dá se předpokládat, že to tak bude pokračovat, dokud neskončí koronavirová pandemie a s ní i omezení osobního setkávání lidí.

Není to ovšem první případ, kdy něco takového existuje, a to bez ohledu na globální pandemii. Ve městě Daytona Beach na Floridě funguje podobný „drive-in kostel” už od roku 1953. Není ale určen jen pro líné věřící. Na rozdíl od tradičního kostela můžou lidé v autě být i se svými psy či kočkami a pro věřící s omezenou mobilitou je to též snazší.

Reklama

Související články

Silnice New Yorku vyklidil koronavirus

Město, které nikdy nespí, uprostřed koronavirové krize usnulo. Jezdit autem v ulicích New Yorku jindy přecpaných místními obyvateli, turisty i performery všeho...

Amerika se brání Newyorčanům na útěku

Poznávací značka státu či města New York je teď špatnou vizitkou a její majitel něčím jako nechtěným zbožím. Velký počet Newyorčanů totiž právě prchá...

Výběr článků

Načítám