Hlavní obsah

Miliardový obchod se neuskuteční. Xerox odstoupil od plánu na převzetí HP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký výrobce tiskáren a kopírek Xerox upustil od snahy převzít za 35 miliard USD (875 miliard Kč) výrobce počítačů HP. Oznámení Xeroxu přichází poté, co firma na začátku března odložila schůzku s akcionáři HP, aby se zaměřila na zvládnutí pandemie onemocnění způsobeného koronavirem.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí je vítězstvím pro společnost HP, která převzetí odmítala. Je také ranou pro investora Carla Icahna, který vlastní velké podíly v obou firmách a který usiloval o jejich sloučení.

"I když je tento krok zklamáním, upřednostňujeme zdraví, bezpečnost a pohodu našich zaměstnanců, zákazníků, partnerů a dalších akcionářů a naši širší odpověď na pandemii nad všemi dalšími úvahami," uvedl Xerox v prohlášení.

HP odmítla zvýšenou nabídku na převzetí, kterou dostala od Xeroxu

Internet a PC

Finanční a strategické výhody

Firma podle agentury Reuters dodala, že sloučení obou firem by přineslo dlouhodobé finanční a strategické výhody a je možné, že svou snahu obnoví, až se podaří koronavirovou krizi zvládnout.

Xerox vyrábí především velké tiskárny a kopírky a většina jeho příjmů pochází z jejich pronájmu podnikům a z následné údržby. HP, který patří mezi největší producenty počítačů na světě, prodává zejména menší tiskárny a potřeby pro jejich provoz.

Snižování nákladů

Obě firmy se nyní potýkají s negativními důsledky poklesu potřeby tištěných dokumentů a pracují na snižování nákladů. Fúze by mohla otevřít nové možnosti úspor.

Xerox poprvé předložil nabídku na převzetí HP v listopadu, když urovnal spor s firmou Fujifilm Holdings související s jejich společným podnikem a snahou o jejich spojení. HP však nabídku odmítal, považoval ji za podhodnocenou a zpochybnil také očekávané snížení nákladů ze spojení, které Xerox stanovil na dvě miliardy USD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám