Hlavní obsah

Od papeže k Madonně a zase zpět. Legendární martensky slaví 60. narozeniny

Novinky, Linda Humlová

Přesně před šedesáti lety se zrodila obuvnická ikona. Z britské výrobní linky sjel 1. dubna 1960 první pár bot značky Dr. Martens. Se svým typickým žlutým prošíváním, drážkovanou podrážkou a očkem na patě šlo původně o pracovní obuv pro dělníky. Díky vzrůstající komunitě subkultur se ale boty staly symbolem punku a ve svém botníku je měl i papež Jan Pavel II.

Foto: archiv firmy

Červené boty značky Dr. Martens z nové kolekce

Článek

Těžko lze najít ve světě univerzálnější obuv, než jsou právě tzv. martensky s odpruženou podešví. Fortelná bagančata, kterým se ve světě přezdívá Docs, se stala kultovními botami pro prakticky všechny subkultury spojené s tvrdou hudbou.

Původní design přitom vznikl spojením dvou světů – vybroušeným přístupem německých inženýrů a dlouholetým britským ševcovským dědictvím. Boty měly sloužit jako součást pracovního vybavení pro dělníky, pošťáky, policisty. V porovnání s konkurenčními výrobky té doby byly totiž lehké a pohodlné.

Christian Louboutin: Po stopách červených podrážek

Styl

Nikdo ale nemohl předpokládat, že si jeden pár obuje hudebník Pete Townshend z rockové skupiny The Who na stage v roce 1967 a odstartuje tak malou módní revoluci.

V několika dekádách se tak boty značky Dr. Martens přesunuly z továren na pódia, stejně tak i na módní mola nebo festivaly.

Foto: archiv firmy

Detail bot

Netradiční znaky jako žluté švy, výrazná podrážka a brandované očko na zadní straně boty se staly součástí hrdosti pracující třídy a vlastního sebevyjádření. Často je proto oblékají skini, punkeři, motorkáři, fotbaloví fanoušci, ale i ti, kteří si potrpí na kvalitně zpracovanou obuv, která vydrží dlouhá léta.

Martensky jsou totiž přímo vyhlášené tím, že jsou vytvořené proto, aby byly nošeny. Jejich kůže postupem času i nošením měkne a díky kvalitnímu prošívání a pevné podešvi vydrží téměř celý život.

Jednoduchá silueta umožňuje navíc jednoduchou personalizaci a sebevyjádření. I proto je milují takové hvězdy, jako jsou zpěvačka Madonna, členové skupiny Red Hot Chilli Peppers. Svůj pár měl i dnes již zesnulý papež Jan Pavel II.

Vyrobeno v Británii

Po šedesáti letech výroby se změnilo jen velmi málo. Boty Dr. Martens se vyrábějí stále stejně. Ze stejných materiálů, stejným procesem výroby a velmi často i ve stejné továrně.

Továrna v britském Northamptonshire, konkrétně ve vesnici Wollaston, kde vše začalo, totiž stále funguje. Speciální řady „Made in England“ bot jsou tu stále vyráběny malým týmem lidí, kteří jsou školeni v tradičním řemesle a unikátním procesu výroby těchto ikonických bot.

Co ale nikdy nebude stejné, jsou lidé, kteří je nosí. Inovátoři, rebelové i volnomyšlenkáři mohou za to, že se z britských bot stala globální alternativní značka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Giorgio Armani: Móda znásilňuje ženy

Kontroverzní slova 85letého světoznámého italského módního návrháře vyvolala smíšené reakce. Armani pronesl, že ženy jsou znásilňovány módou a módními návrháři...

Probuďte svůj šatník ze zimního spánku

Probuďte se z dlouhého zimního spánku. Jaro je tu a s ním i pestrobarevné vzory a teplé barvy. Ukliďte proto dlouhé zimní kabáty a klasické černé kozačky na...

Výběr článků

Načítám