Michal Kvasnica
1. dubna 2020 • 10:00

Zbystří i Guľa. Žilinské výpovědi nabízí zajímavé zboží pro českou ligu

Vstoupit do diskuse
0
  • Hráči, kteří v Žilině dostali výpověď, by se mohli hodit i české lizeHráči, kteří v Žilině dostali výpověď, by se mohli hodit i české lizeFOTO: koláž iSport.cz

    Od 1. dubna je sedmnáct hráčů z MŠK Žilina kvůli výpovědím ze strany klubového vedení bez práce. Šok a velmi nepříjemná situace? Nepochybně. Anebo taky nová výzva, která se těm nejzajímavějším plejerům slovenské ligy pravděpodobně brzy otevře. Vybrali jsme čtyři, detailně je zanalyzovali a zkusili si zaspekulovat, zda by nenašli uplatnění i v české soutěži. Naše resumé: rozhodně by toto kvarteto naši FORTUNA:LIGU oživilo. Sítě pravděpodobně rozhodí například plzeňský trenér Adrián Guľa, který všechny velmi dobře zná...

  • Dominik Holec

    Věk: 25

    Pozice: brankář

    Bilance ve slovenské lize: 50 zápasů/20 nul

    Hodnota podle TransferMarktu: 13,5 milionu korun

    Komu by se mohl hodit: Plzeň, Jablonec, Baník

    Jeho otec Peter chytával nejvyšší českou soutěž za České Budějovice a Bohemians, takže je jasné, po kom zdědil geny, přestože začínal v útoku. Holec je klasickým produktem vyhlášené žilinské akademie, prošel rovněž všemi mládežnickými reprezentacemi Slovenska a na podzim se zařadil i do kádru áčka. Pomohla mu hostování v Pohroní, Zlatých Moravcích a Senici, od té doby je jasnou žilinskou jedničkou. Jde o moderního brankáře s výbornou kopací technikou a dobrým reflexem na čáře. Přes slušnou postavu (191 cm) má naopak občas slabší chvilky při centrovaných míčích. Plzeň by mohl zaujmout, protože na pozici dvojky má Jindřicha Staňka, hosta z Budějovic, a jedničce Aleši Hruškovi je 34 let. Ze stejného důvodu by ho mohl oslovit i Jablonec, kde úřaduje Vlastimil Hrubý (35), či Baník, jehož kasu střeží Jan Laštůvka (téměř 38).

    Brankář Dominik Holec je jedním z hráčů, kteří nepřistoupili na osmdesátiprocentní srážku ze mzdy a dostali výpověď Brankář Dominik Holec je jedním z hráčů, kteří nepřistoupili na osmdesátiprocentní srážku ze mzdy a dostali výpověďFoto Profimedia.cz

  • Filip Kaša

    Věk: 26

    Pozice: stoper

    Bilance ve slovenské lize: 74 zápasů/9 gólů+2 asistence

    Hodnota podle TransferMarktu: 12 milionů korun

    Komu by se mohl hodit: Plzeň, Mladá Boleslav, Liberec, Olomouc

    Ostravský rodák odkopal za Baník tři sezony, po sestupu v roce 2016 „utekl“ na Slovensko, což mu někteří fanoušci slezského klubu neodpustili. Co se však týče kariéry, zřejmě udělal dobře, protože se v Žilině vypracoval na jednoho z nejlepších stoperů Fortuna ligy. A trenéři z Česka to dobře vědí, Vítězslav Lavička ho například neváhal nominovat na Euro do 21 let v Polsku. Kaša je díky svému důrazu nepříjemným stoperem, který se těžko obchází, navíc přidává nadstavbu v podobě vyvezení míče a přečíslení. V disciplíně se zlepšil, byť z riskantní rozehrávky někdy pramení chyby. Vzhledem k tomu, že jej dobře zná kouč Adrián Guľa a v Plzni zřejmě skončí Roman Hubník, je pravděpodobnější zájem Viktorie než třeba návrat do Baníku, který má v obraně plno. Stopera by brala i Mladá Boleslav nebo Liberec, kde je nejasná situace okolo Ondřeje Karafiáta.

    Obránce Filip Kaša v zápase proti Senici Obránce Filip Kaša v zápase proti SeniciFoto Profimedia.cz

  • Martin Králik

    Věk: 25

    Pozice: stoper

    Bilance ve slovenské lize: 109 zápasů/7 gólů+1 asistence

    Hodnota podle TransferMarktu: 12 milionů korun

    Komu by se mohl hodit: Plzeň, Mladá Boleslav, Liberec, Olomouc

    Tvrďák, který vletí do každého souboje a v drtivé většině z něj odchází jako vítěz. Ať už na zemi či ve vzduchu. Právě důraz a hra hlavou je spolu s konstruktivitou jeho největší předností. Proto se před lety zalíbil i Olomouci, v hledáčku jej měl trenér Václav Jílek se sportovním manažerem Ladislavem Minářem, ale z transferu sešlo, protože se Sigmě do formy dostali Uroš Radakovič s Václavem Jemelkou. Přestože Králik nepatří mezi nejrychlejší hráče, před třemi roky debutoval v dresu slovenské reprezentace v přípravném utkání proti Ugandě. Nyní byl obdivovatel Stevena Gerrarda a kamarád Milana Škriniara, jenž za pár dní oslaví pětadvacátiny, ve vrcholné formě. Komplexních stoperů v nejlepším věku je na české scéně nedostatek, proto by mohl najít angažmá i ve FORTUNA:LIZE. Třeba právě na Hané, kde má bývalého spoluhráče Aleše Mandouse.

    Žilinský tvrďák Martin Králik Žilinský tvrďák Martin KrálikFoto Profimedia.cz

  • Miroslav Káčer

    Věk: 24

    Pozice: střední záložník

    Bilance ve slovenské lize: 104 zápasů/23 gólů+14 asistencí

    Hodnota podle TransferMarktu: 17,5 milionu korun

    Komu by se mohl hodit: Slavia, Plzeň, Baník, Mladá Boleslav

    Zřejmě nejzajímavější zboží „šošonů“, které přitahuje největší pozornost. Slovenskou ligu hraje Káčer od šestnácti, drží i rekord pro nejmladšího střelce v historii. Jde o neúnavný motor středové řady, jenž v každém zápase naběhá nekonečné množství kilometrů a odvede obrovské penzum práce. Přestože měří pouhých 170 centimetrů, díky důrazu, silným nohám a nízkému těžišti si vede dobře v osobních soubojích. Kapitána MŠK zdobí i tvrdá střela a slušné statistiky. Zkrátka moderní „šestka“ s přesahem a velkým akčním rádiem. Komu by se mohl hráč širšího kádru slovenské reprezentace hodit? Pokud si trochu zaspekulujeme, tak třeba i Slavii, která přesně takový typ po odchodu Tomáše Součka hledá. Situaci bude určitě sondovat i Plzeň, ta však již v zimě vzala právě ze Žiliny na stejný post Argentince Ivána Diáze. V Baníku by zacelil díru po Milanu Jiráskovi.

    Miroslav Káčer, šikovný záložník a kapitán Žiliny Miroslav Káčer, šikovný záložník a kapitán ŽilinyFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Z V R P Skóre B
1. Bratislava 20 14 5 1 45:15 47
2. Trnava 19 11 6 2 25:9 39
3. Ružomberok 20 10 7 3 37:17 37
4. Dunajská Streda 20 9 6 5 24:19 33
5. ŠKF Sereď 20 9 5 6 28:24 32
6. Žilina 20 7 6 7 31:31 27
7. Senica 21 7 5 9 21:32 26
8. Trenčín 21 5 7 9 28:33 22
9. L. Mikuláš 20 5 5 10 24:37 20
10. Z. Moravce - Vráble 19 4 6 9 20:28 18
11. Michalovce 20 5 2 13 15:30 17
12. Pohronie 20 2 4 14 19:42 10
Články odjinud


Články odjinud