Hlavní obsah

Huawei hlásí vyšší tržby i zisk. Sankcím navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Šen-čen

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies loni zvýšil tržby o 19 procent na 858,8 miliardy jüanů (tři biliony Kč), a to navzdory sankcím, které na firmu uvalily Spojené státy. Čistý zisk ale firma zvýšila pouze o 5,6 procenta na 62,7 miliardy jüanů (220,3 miliardy Kč). Šéf podniku řekl, že firma kvůli sankcím nesplnila své vlastní cíle.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Washington čínskou firmu obviňuje, že představuje bezpečnostní riziko a že může čínským úřadům pomáhat se špehováním lidí. Sankce byly uvaleny na Huawei už loni v květnu. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká například i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei, které byly na trh uvedeny po květnu, musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

V osekané verzi Androidu celá řada důležitých programů chybí úplně – například Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei je nahrazuje vlastními alternativami.

Huawei půjde proti iPhonu se špičkovým fotomobilem

Mobil

Firma nicméně dlouhodobě odmítá obvinění ze špionáže, postoj americké vlády ale nepříznivě ovlivnil prodej smartphonů Huawei ve světě a podkopal i prodej síťových zařízení, kterých je Huawei předním světovým dodavatelem.

Spojené státy se snaží přesvědčit své spojence, aby zařízení firmy Huawei neodebírali. Postoj jednotlivých zemí se ale liší, v Evropě státy účast firmy při budování sítí páté generace (5G) většinou umožňují, avšak stanovují si přísné podmínky.

Chtějí se zbavit konkurence?

Čínští představitelé tvrdí, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa zneužívá zákona o národní bezpečnosti k tomu, aby se zaváděním sankcí zbavila konkurence a chránila americké technologické firmy.

"Myslím, že čínská vláda nebude jen čekat a přihlížet, jak Huawei masakrují," řekl Sü na dnešní tiskové konferenci. Tlak Washingtonu na zahraniční dodavatele by podle něj mohl "zničit globální technologický ekosystém." Dopad případných protiopatření čínské strany na globální průmysl by podle něj byl ohromující.

Růst tržeb za loňský rok je zhruba v souladu s výsledkem za rok 2018, kdy společnost Huawei zvýšila tržby o 19,5 procenta. Zisk se ale zvýšil výrazně méně, v roce 2018 totiž jeho růst činil 25 procent.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Podle některých analytiků se výkonnost firmy Huawei může v budoucnu zhoršit. Předpokládají, že čínská ekonomika utrpí dopady šíření koronaviru, což se odrazí na nižších spotřebitelských výdajích. Podle analytika Neila Shaha ze společnosti Counterpoint Research se v Číně loni prodaly zhruba tři z pěti chytrých telefonů Huawei. Shah očekává, že tento podíl se letos ještě zvýší.

Reklama

Související témata:

Související články

Huawei jde po krku iPadu od Applu

Společnost Apple je aktuálně nejúspěšnějším prodejcem tabletů na světě. Je to dáno i tím, že například špičkový iPad Pro prakticky nemá na trhu konkurenci....

Výběr článků

Načítám