Fronty u krematorií i svědectví místních. Obětí ve Wu-chanu může být násobně víc, než tvrdí úřady

Podle oficiálních dat čínských úřadů si infekce způsobená novým typem koronaviru ve Wu-chanu vyžádala 2535 obětí, skutečná čísla ale mohou být násobně vyšší. Odhady hovoří dokonce o víc než 40 tisících obětech. Kromě svědectví místních to naznačují také mnohahodinové fronty, které se utvořily před tamními krematorii, kde si pozůstalí mohou od minulého týdne vyzvedávat ostatky svých blízkých.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedenáctimilionové město úřady uzavřely na konci ledna, od té doby do něj mohli vstoupit pouze zdravotníci nebo lidé přivážející zásoby

Jedenáctimilionové město úřady uzavřely na konci ledna, od té doby do něj mohli vstoupit pouze zdravotníci nebo lidé přivážející zásoby | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Obyvatelé Wu-chanu, kde se na konci loňského roku poprvé objevil nový typ koronaviru, se po více než dvouměsíční izolaci vrací k normálnímu způsobu života. Začínají fungovat některé podniky, rozjíždí se hromadná doprava a otevírají se i nákupní centra.

Prodej netopýrů, psů a koček na trzích v Číně je miliardový obchod. Ani koronavirus ho nezastavil

Číst článek

Úřady jedenáctimilionového města, které 23. ledna skončilo v karanténě, začaly přísná opatření postupně rušit v polovině minulého týdne. Obyvatelům Wu-chanu bylo zároveň umožněno, aby si vyzvedli urny s ostatky svých blízkých. V době, kdy bylo město uzavřeno, byly veškeré smuteční obřady a pohřby zakázané, lidé si tak mohli pro urny přijít až s uvolněním přísných opatření.

Před krematorii se začaly tvořit mnohahodinové fronty, které podle některých zahraničních médií naznačují skutečný rozsah tragédie, kterou šíření koronaviru ve městě způsobilo. Jak píše list South China Morning Post s odvoláním na lokálním list Cchaj-sin, počet lidí, kteří ve Wu-chanu zemřeli po nákaze koronavirem, může být mnohem vyšší, než uvádí čínské úřady.

Krematoria jedou naplno

Podle oficiálních dat si tam virus od prosince, kdy se objevily první případy, vyžádal celkem 2535 obětí. Například list Cchaj-sin nicméně cituje místního řidiče kamionu, který do jednoho z lokálních pohřebních ústavů jen za minulou středu a čtvrtek dovezl celkem 5000 uren. Takových míst je prý ve městě celkem osm.

Nejmladší oběti koronaviru. ‚Úmrtí dětských pacientů je vzácné, je třeba znát celou anamnézu,‘ říká expert

Číst článek

Že počty mrtvých ve Wu-chanu uváděné čínskými úřady zřejmě nejsou pravdivé, naznačuje také svědectví místních, na které se odkazuje server Radio Free Asia. Mnozí obyvatelé města podle nich sdílí názor, že skutečný počet mrtvých přesahuje 40 tisíc.

„To (oficiální údaje o počtu mrtvých, pozn. red.) nemůže být pravda, protože krematoria pracují nepřetržitě. Jak tedy mohlo zemřít tak málo lidí?“ zpochybňuje oficiální data obyvatel Wu-chanu.

Jak pro Radio Free Asia popisuje další místní, před začátkem epidemie krematoria ve městě obvykle zpopelnila kolem 220 těl za den. Po propuknutí epidemie ale zařízení začala fungovat čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu.

„Během epidemie ale do Wu-chanu povolali kremační pracovníky z celé Číny, aby mohli těla spalovat celých 24 hodin denně,“ říká s tím, že si myslí, že všechna krematoria ve městě mají za nepřetržitého provozu kapacitu dohromady zpopelnit 2000 těl za den.

Cenzura na sítích

Záběry mnohahodinových front a tisíců uren v krematoriích se začaly šířit po sociálních sítích. Některé z příspěvků místních navíc uvádí, že podle jejich odhadů úřady pozůstalým vydávají 3500 uren denně. Proces vydávání, který začal 23. března, má být podle úřadů dokončen koncem příštího týdne – to by podle Radio Free Asia znamenalo, že by za 12 dní bylo vydáno na 42 tisíc uren.

Prymula: Roušky neslouží k ochraně naší, jak WHO mylně interpretuje, ale k ochraně všech v okolí

Číst článek

Příspěvky na sítích jsou ale pro čínské úřady trnem v oku. Jak píše server The Epoch Times, mnohé z nich se komunistická strana snaží mazat – to je také případ jednoho z uživatelů sociální sítě Wej-po, který vystupuje pod jménem Mao Daqing.

Mao sdílel fotografii fronty před pohřebním ústavem ve wuchanské čtvrti Hankou, jeho příspěvek byl ale záhy smazán. Někteří další uživatelé si ale fotografii ještě před smazáním uložili a začali ji po sítí šířit dál s komentáři pohoršujícími se nad tím, že úřady původní příspěvek odstranily.

„Média informují jen o situaci v jiných zemích, mluvit o epidemii v Číně je ale zakázáno,“ zní jeden z rozhořčených komentářů na Wej-pu.

Americký server Newsweek se snažil získat vyjádření čínské strany – dotazoval se na čínské ambasádě v USA i na čínském ministerstvu zahraničí, odpověď ale nedostal.  

Nakažení bez příznaků

Řada odborníků dlouhodobě upozorňuje na to, že počty nakažených a obětí koronaviru udávané čínskou vládou mohou být výrazně podhodnocené. Podle listu Financial Times to platí i v současnosti, kdy úřady v Číně začínají epidemii dostávat pod kontrolu.

Sinoložka: Koronavirus je pro režim nebezpečný. Krize ukázala, že strana staví vlastní moc nad životy lidí

Číst článek

Vláda v Pekingu v posledních týdnech sice potvrzuje poměrně nízká čísla nově infikovaných koronavirem na svém území, místní média nebo zdravotníci v provincii Chu-pej ale mluví o tom, že ne všechny případy se dostávají do oficiálních statistik – jedná se především o pacienty, u kterých se nerozvinou příznaky.

Dvě sestry z nemocnice ve Wu-chanu, které si přály zůstat v anonymitě, reportérům Financial Times řekly, že existují „skrytí“ infikovaní. Podle celostátních kritérií by do statistiky zahrnuti být měli, ale neděje se tak. „Všichni zdravotníci v mém okolí jsou přesvědčeni o tom, že nemocnice i čínská národní zdravotní komise dělají všechno pro to, aby hlášená čísla byla co nejnižší,“ říká jedna z nich.

Díky tomu mohou úřady tvrdit, že ve Wu-chanu nejsou žádní nebo skoro žádní nově nakažení a že se země s nejhorší krizí již vypořádala. Lidé v Číně ale neskrývají obavy, že tato strategie může vést k tomu, že se virus v zemi opět rozšíří. Po kritice tak čínské úřady v úterý oznámily, že nově budou hlásit i počty lidí nakažených koronavirem, u kterých se neprojevují žádné příznaky.

eku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme