Hlavní navigace

Český rozhlas uzavřel novou smlouvu na šíření stanic v DVB-T2

1. 4. 2020

Sdílet

Český rozhlas - Radiožurnál - vizuální rádio

Česká televize a Český rozhlas už mají smlouvu o sestavování datového toku multiplexu veřejné služby na další roky. Obě veřejnoprávní média ji podepsala na konci března. Český rozhlas díky tomu bude vysílat své stanice a doplňkové služby v DVB-T2 síti České televize.

Přesná částka, kterou bude Český rozhlas za distribuci platit, není ve smlouvě veřejně uvedena. Známá je jen základní nákladová cena 100 000 Kč měsíčně bez DPH. Druhou složkou ceny je ale poměrný podíl na distribuci a vysílání souhrnného datového toku multiplexu. Ten se zjednodušeně vypočítává z faktury Českých radiokomunikací za šíření signálu a bitové rychlosti využívané pro přenos programů a dat Českého rozhlasu.

Celkový podíl rozhlasu na datovém toku multiplexu je momentálně 1,36 Mb/s. Český rozhlas by se na celkových nákladech za šíření sítě měl podílet čtyřmi procenty částky.

Cenu ovlivňuje také souběžný provoz multiplexu veřejné služby v DVB-T a DVB-T2. Náklady jsou tedy rozdělené na období do června 2020, kdy se původně plánovalo vypnutí DVB-T, a na období od července 2020. Přechod na DVB-T2 je ale momentálně kvůli koronavirové epidemii, nouzovému stavu a omezení maloobchodního prodeje pozastaven na neurčito.

Ve smlouvě se počítá se šířením celkem osmi rozhlasových stanic, které v televizní síti vysílají i teď – Radiožurnálu, Dvojky, Vltavy, Plusu, Radia Wave, Rádia Junior a hudebních kanálů ČRo D-dur a ČRo Jazz. K nim se připočítává ještě datový tok elektronického programového průvodce.

Loni v dubnu České radiokomunikace uvedly, že rozhlasové stanice poslouchají přes televizní multiplex desítky tisíc lidí denně.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).