Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Písně do nepohody. Vysílací unie vymyslela náhradu za zrušenou soutěž Eurovize

Kultura

  12:00
Ženeva/Rotterdam - Evropská vysílací unie (EBU) chystá náhradu za mezinárodní písňovou soutěž Eurovize, jejíž letošní ročník se zrušil kvůli šíření koronaviru. Nový televizní pořad, který se bude vysílat v termínu plánovaného finále hudebního klání 16. května, by se měl podle EBU nést v duchu jednoty a pospolitosti.

Na loňské Eurovizi Česko reprezentovala kapela Lake Malawi. foto: Reuters

Nový pořad ponese název Eurovision: Europe Shine A Light a vysílat by se mohl ve všech zemích, které plánovaly odvysílat finále písňové soutěže. Letošního ročníku hudebního klání Eurovize se měli účastnit zástupci více než 40 zemí světa včetně Česka.

Islandští soutěžící při vyhlášení diváckých výsledků.
Vítěz letošní Eurovize Duncan Laurence s loňskou vítězkou Netta Barzilai z...

Náhradní show se bude natáčet v Nizozemsku, kde se měl konat i letošní ročník Eurovize.

„Vyzýváme všechny stanice, které se měly účastnit tohoto ročníku písňové soutěže Eurovize, i členy EBU v dalších zemích, aby show odvysílali v duchu jednoty a pospolitosti,“ uvedl zástupce EBU Jon Ola Sand.

Eurovize

Zaznít by během náhradního večera měla aspoň část všech 41 písní, s nimiž měli původně zpěváci v Rotterdamu soutěžit. Interpreti ovšem zůstanou každý ve své vlasti. Zazpívat by měli během asi dvouhodinového večera i někteří soutěžící z minulých ročníků.

Mezinárodní písňová soutěž Eurovize se koná každoročně od roku 1956. Podle odhadů mělo letošní finále v televizi sledovat až 200 milionů diváků. Česko letos do mezinárodního klání vyslalo zpěváka a tanečníka Bena Cristovaa. Soutěž v Česku měla vysílat Česká televize.

Autor: