Hlavní obsah

Operátora je možné změnit rychleji. A zákazníka to nezruinuje

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počínaje dubnem začala v Česku platit novela zákona o elektronických komunikacích, která významným způsobem urychlí a zlevní přestup k jinému operátorovi. Lidé budou moci využít kratší lhůty pro přenos čísla, zároveň se ale nebudou muset obávat vysokých pokut při předčasném ukončení smlouvy. Nově je totiž jejich výše zastropována. Informoval o tom Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Je nutné zdůraznit, že nová právní úprava se nevztahuje pouze na nové smlouvy uzavřené po 1. dubnu, ale zároveň také na všechny stávající. Tedy na ty, které zákazníci uzavřeli u operátorů již dříve.

„Poskytovatelé služeb elektronických komunikací mají povinnost doplnit do účastnické smlouvy tzv. ověřovací kód účastníka pro přenesení telefonního čísla. Provedou to stejným způsobem, jakým dochází k jednostranné změně uzavřené smlouvy podle § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích. Ověřovací kód je nezbytností pro podání žádosti o přenos čísla,“ přiblížil úřad aktuální změny.

Předplacené SIM karty jako problém. Lidé dobíjejí kredit mimo domov

Mobil

S touto žádostí se pak bude moci zákazník obrátit na nového poskytovatele, ke kterému bude chtít přejít. Právě nový operátor se postará o vše potřebné místo samotného zákazníka. Na přenesení čísla mají poskytovatelé služeb nově nejvýše dva pracovní dny.

Novela zákona zároveň zavádí výraznější omezení smluvních pokut pro případ předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou. „Ty se v případě fyzických osob – ať již spotřebitelů, nebo podnikajících fyzických osob – mohou účtovat pouze, pokud smlouva skončí do tří měsíců od jejího uzavření. V takovém případě je smluvní pokuta omezena 5 % součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby, přičemž výše úhrady se počítá z částky placené v průběhu trvání smluvního vztahu,“ konstatovali zástupci úřadu.

ČTÚ zároveň zdůraznil, že je připraven dodržování zákonných povinností kontrolovat. V případě přestupku lze uložit pokutu až do výše 15 milionů korun nebo do výše 5 % čistého obratu pachatele přestupku dosaženého za poslední ukončené účetní období. Platí přitom, že se uplatňuje hodnota, která je vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám