Bitcoin si ve čtvrtletí vedl lépe než akcie, za svou pověstí ale zaostává

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny E15
Bitcoin, ilustrační foto
Bitcoin, ilustrační foto
Bitcoin, ilustrační foto
Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Bitcoin si v prvním letošním čtvrtletí vedl lépe než hlavní americké akciové indexy Dow Jones a S&P500. Podle zpravodajského serveru CNBC ale kryptoměna stále neprokázala, že by mohla být pro investory bezpečným útočištěm v nejisté době.

V prvním čtvrtletí bitcoin oslabil o deset procent. Dow Jonesův index klesl o více než 23 procent a S&P 500 ztratil 20 procent. Pro oba indexy to byl rekordní propad pro první čtvrtletí a v případě S&P 500 také nejvyšší čtvrtletní ztráta od finanční krize. Index Nasdaq klesl o více než 14 procenta. Naopak cena zlata, které je považováno za bezpečnou investici, o čtyři procenta vzrostla.

Finanční trhy zažily velmi nestabilní tři měsíce, ve kterých nemoc COVID-19 přerostla v pandemii.

Chcete mít jistotu, že vás dění na kryptoměnových trzích nemine? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15 >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Po celém světě se nakazily stovky tisíc lidí, což vedlo k uzavření firem, velkým omezením v cestování a nařízení obyvatelům, aby zůstali doma. Očekává se, že hospodářský dopad bude silný, což vedlo k obrovskému výprodeji akcií, a to i přes stimulační opatření, která podnikly centrální banky a vlády po celém světě.

Kryptoměny byly v prvním čtvrtletí velmi nestabilní. Na začátku března na celém trhu nastal po propadu cen ropy výprodej. Později, 12. března, hodnota celého trhu za 24 hodin klesla o 93,5 miliardy dolarů (2,3 bilionu korun), zatímco bitcoin se propadl o 48 procent.

V posledních letech byl bitcoin označován za „digitální zlato“ a byl považován za stejně bezpečnou investici jako zlato v dobách, kdy jsou trhy pod zvýšeným tlakem. Realita to však přesvědčivě nedokázala, i když bitcoin klesl méně než většina akciových indexů. Analytici, kteří se pohybují v odvětví kryptoměn, ale mají pocit, že by se tato situace mohla začít posouvat.

Šéf oddělní rozvoje obchodů na kryptoměnové burze Luno Vijay Ayyar serveru CNBC řekl, že bitcoin zůstává relativně menší třídou aktiv, která je čím dál méně ve vztahu s tradičními investicemi. „To je důvod, proč věřím, že současné tržní prostředí je velkým testem pro bitcoin a vzhledem k tomu, jak mladá třída aktiv to je, vede si v současnosti celkem dobře,“ uvedl.

Zlato je podle něj mnohem více zavedeným bezpečným aktivem, bitcoin je však v tomto bodě pravděpodobně druhou volbou, vzhledem k tomu, že jeho uživatelská základna je nižší, ale roste. Z toho důvodu také výkon bitcoinu zaostává za výkonem zlata, ale v nejbližších měsících a letech by mohl bitcoin začít ubírat větší podíl zlatu, dodal Ayyar.