1. dubna 2020 • 12:30

NBA chce krátit platy. Satoranský a spol. mohou přijít o stovky milionů dolarů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdám basketbalové NBA výpovědi jako v české hokejové extralize nehrozí. Ale i na jejich účtech se koronavirová krize projeví. NBA uvažuje o tom, že z hráčských platů do konce sezony ustřihne až tři čtvrtiny. Hráči by tak přišli dohromady o stovky milionů dolarů.



NBA stojí od 11. března, od chvíle, kdy měl Rudy Gobert z Utahu Jazz jako první hráč pozitivní test na koronavirus. Gobert už je sice negativní, ale infikovali se další hráči, včetně hvězdného Kevina Duranta.

Kluby mají odehráno přibližně čtyři pětiny zápasů základní části a podle ESPN teď NBA vyjednává s hráčskou asociací NBPA o snížení zbývajících platů. Dnes ještě dostanou hráči plné částky, následujícím splátkám ale hrozí snížení.

Menší peníze tak zřejmě dostane i Tomáš Satoranský, který je s platem deseti milionů dolarů na sezonu nejlépe placeným českým sportovcem současnosti. Většina hráčů NBA je placená ve splátkách od 15. listopadu do 1. listopadu následujícího roku. Po prvním dubnu ještě zbývá čtrnáct takových splátek.

NBA má v kolektivní smlouvě pojistku proti zásahu vyšší moci, a právě tu chce využít pro případné krácení platů. Je možné, že liga bude sjednané peníze posílat v plné výši na vázaný účet a odměnu pak hráčům vyplatí podle počtu odehraných zápasů. Podle kolektivní smlouvy mohou hráči za každý zrušený zápas přijít o procento svého platu, což je v Satoranského případě 100 000 dolarů (2,5 milionu korun).

Liga i hráči ale doufají, že se bude zápasů rušit co nejméně. Navzdory současné kritické situaci se obě strany budou snažit, aby se rozehraná soutěž dokončila.

„Mezi majiteli i hráči panuje všeobecný pocit, že chtějí za každou cenu sezonu zachránit. I kdyby to bylo v červenci, v srpnu, v září,“ uvedla analytička ESPN Ramona Shelburneová. „Nemyslím si, že by chtěl kdokoli začít novou sezonu bez korunovace šampiona této sezony.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud