Menu
TOPZINE.cz
Z domova

České narkomany trápí nedostatek drog. Kvůli koronaviru budou muset přecházet k náhražkám

Redakce

Redakce

1. 4. 2020

Nouzový stav se dotýká každého obyvatele Česka a zasahuje i do života lidí, kteří jsou závislí na drogách. Hranice se zavřely a jim vyschly některé přeshraniční zdroje. Protože je omezený i pohyb osob a do lékáren lidé moc nechodí, je méně aktivní výroba také v tuzemsku. Sociální pracovníci i policisté už varují, že to může znamenat velký problém s agresivitou nebo zdravotními komplikacemi u některých narkomanů.

Nedostatek drog ovlivnili především uzavřené hranice a omezený režim lékáren. Drogově závislí si tedy ani nenakoupí léky, aby si mohli drogu připravit. Což se může zdát na jednu stranu někomu jako dobrá zpráva, ale v souvislosti s tím vznikají docela velké problémy. Chybějící droga u nich probouzí agresivitu, kterou pak musí řešit policisté. Podle některých odborníků mohou rychle vznikat nelegální varny a laboratoře a někteří se přiklání k tomu, že by lidé mohli začít brát mnohonásobně silnější a nebezpečnější látky než doteď, například fentanyl či silnější opioid, který je velmi nebezpečný, protože se špatně odhaduje dávka.

Problémy vznikají i při zadržování takové nebezpečné a někdy až nepříčetné osoby. Mají úplně jinde práh bolesti, takže si při boji s ochrankou dokážou velice snadno ublížit.

Nebezpečná agresivita

Policisté tak v současné době už nejednou řešili případy agresivních toxikomanů. Jejich „absťáky“ připomínají horor. Jsou zlí, nebezpeční, útoční a není s nimi řeč. Často se s jejich útoky setkávají i členové ochranky na parkovištích, v obchodech a podobně. Obvykle také nemívají roušku a ani jinou ochranu, takže mohou přenášet nebezpečný virus.

Ředitel Asociace nestátních organizací a brněnský exnáměstek pro sociální oblast Matěj Hollan vidí řešení takto: „Pokud nechceme čelit velkým problémům z oblasti zdravotní a sociální, musíme uživatelům drog zajistit dostatek substitučních léků, protože závislost je brána jako nemoc a drogy nelze vysadit jen tak.“

I další organizace chtějí vidět nějaké řešení. Problém vidí hlavně u uživatelů heroinu, kterého je teď velký nedostatek.

V Brně poskytnou příspěvek na náhražky

Nadační fond Abbigail Williams navrhuje otevřít, minimálně v omezeném režimu, detoxikační centra a oddělení závislostí v psychiatrických nemocnicích. Jinak hrozí velké riziko, že se začne objevovat čím dál víc nelegálních míst pro přípravu drog a tím pádem i více mrtvých narkomanů. Černé laboratoře ani nemusí otevřít u nás, ale klidně i na Slovensko. K nám se pak už poměrně snadno dostanou. Nebývají ovšem valné kvality a každá dávka je velký hazard se zdravým a životem vůbec.

Narkomani by také měli mít přístup ke kontrolovaným náhražkám, na jejichž distribuci by měli dohlížet specializovaní lidé, terénní pracovníci. Stejně jako jinde chybí i v sociálním sektoru mnoho ochranných pomůcek a lidé pracující „venku“ se nemohou pořádně chránit. Protože ale tito lidé jsou často bez domova a jejich hygienické návyky velmi špatné, musí se pracovníci chránit o to víc.

S řešením už přišlo město Brno, které v pondělí nabídlo neziskovým organizacím a terénním pracovníkům svou pomoc. Na mimořádném zasedání se sešli tamní radní a jednali o tom, jak zpřístupnit nezbytné substituční léky pro osoby závislé na drogách.

Náměstek brněnské primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl (ODS) k tomu řekl: „Když se na nás obrátí neziskové organizace, které dokážou substituci zajistit, mají k tomu oprávnění a bezpečně a řádně vydávat těm, kdo se bez ní neobejdou, jsme připraveni jim poskytnout ihned finanční výpomoc.“

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

České narkomany trápí nedostatek drog. Kvůli koronaviru budou muset přecházet k náhražkám